Зелений борщ з кропиви - це чудова альтернатива такому ж гарячого першого страви зі щавлем, особливо для людей, які страждають підвищеною кислотністю. Якщо ви ніколи його не готували, то давайте зробимо це негайно.
Рецепт зеленого борщу з кропивою і щавлем
Інгредієнти: куряча грудка - 800 г; цибулина - 2 шт.; кропива молода - 50 г; морква - 2 шт.; варене яйце - 1 шт.; сметана - 1 ст. ложка; перець горошком - 2 шт.; лавровий лист - 2 шт.; картопля - 4 шт.; свіжий щавель - 2 пучка; свіжа зелень кропу і петрушки - за бажанням; масло вершкове - 30 г; вода - 3 л. Приготування Курячу грудку промиваємо, кидаємо в киплячу воду і варимо 2 хвилини. Потім знімаємо каструлю з вогню, а м'ясо знову промиваємо. Після цього знову повертаємо його в бульйон і варимо близько 1 години. Далі додаємо за смаком сіль, перчик, кидаємо лавровий листочок, одну очищену моркву і цибулину. Варимо бульйон ще 40 хвилин і, як тільки він буде майже готовий, додаємо цілком великі очищені картоплі. Ріпчасту цибулька чистимо, шаткуємо дрібними кубиками, а моркву подрібнюємо на крупній терочке. Потім пасеруємо овочі на рослинному маслечко до рум'яного кольору.
Решту картоплю чистимо, розрізаємо кубиками, а кропиву злегка обдаємо окропом. Щавель промиваємо, просушуємо на рушник і ріжемо довільно. Зелений цибулька, свіжу петрушку і кріп дрібно шаткуємо. З готового бульйону обережно виймаємо м'ясо, морква і цибуля. Овочі викидаємо, а м'ясо відокремлюємо від кісток і розбираємо на волокна. Велику варену картоплю теж дістаємо і розминаємо в пюре, додавши трохи вершкового масла. Тепер у готовий бульйон додаємо трохи води, кидаємо шматочки м'яса, подрібнену картоплю і доводимо до кипіння.
Через 5 хвилин після картоплі викладаємо обжарку, накриваємо
кришкою і варимо 10 хвилин. Потім кидаємо щавель, кропиву, зелений цибулька, доводимо до кипіння і проварюємо ще 3 хвилинки. Не забуваємо пробувати борщ на смак і при необхідності підсолювати і перчити.
Далі посипаємо борщ подрібненою зеленню петрушки і кропу, кип'ятимо, гарненько перемішуємо і знімемо з плити. Готовий суп накриваємо щільно кришкою і настоюють 20-30 хвилин. Подаємо зелений борщ, розлив по тарілках і прикрасивши вареними яйцями і сметанкою. Якщо ви готуєте невелику порцію і плануєте з'їсти її протягом 1 дня, то яйця можете покришити прямо в каструлю.