У теплі дні добре приготувати якийсь холодний суп, наприклад, борщ. Борщ - традиційне блюдо російської кухні з категорії борщів, подібні супи відомі в національних кулінарних традиціях східноєвропейських та прибалтійських країн.
Спочатку до складу і борщів зелених не включалися м'ясні інгредієнти, в даний час можливі варіанти з м'ясом. Відомо безліч рецептів приготування холодних супів-бурячників, оскільки кулінарія - мистецтво живе й рухливе.
Класичні рецепти холодного і борщів зелених припускають досить просте приготування на основі кефіру та/або овочевих (і/або трав'яних) відварів (бурякового, щавельного, кропив'яного та ін) з додаванням молока. В холодник, звичайно ж, додають буряк (іноді мариновану) і свіжі овочі (цибуля, огірок та ін.). Безпосередньо перед подачею в борщ додають круто зварене яйце, картопля і сметану, а також часник і зелень (кріп, петрушку та інші трави).
Класичний рецепт приготування холодного і борщів зелених
Інгредієнти: буряк молода з бадиллям - 3 шт.; картопля - 2-3 шт.; огірок свіжий - 2 шт.; цибуля зелена - 5-8 пір'я; яйце куряче - 2 шт.; часник - 3 зубчики; оцет 3% -5% натуральний - 2 ст. ложки; хрін тертий - 1 ч. ложка; кмин (насіння); зелень петрушки і кропу; сіль; перець чорний мелений; сметана натуральна. Приготування Поставимо отвариваться картоплю «в мундирі», варимо 20-25 хвилин і охолодити в холодній воді. В іншій каструльці зваримо круто яйця. Одночасно готуємо буряковий відвар.
Буряк з бадиллям вимиємо і очистимо. Коренеплід наріжемо дрібними короткими довгастими шматочками або кубиками. Нарубим бадилля.
В окремій каструлі заллємо буряк водою (1-15 л) з додаванням насіння кмину і оцту (1 ст. ложка - оцет збереже колір буряка) і поставимо каструлю на вогонь.
Варимо буряк близько 20-30 хвилин, додаємо бадилля, варимо ще протягом 3-х хвилин і вимикаємо вогонь. Остуджуємо відвар, для цього можна поставити каструлю в більш широку і низьку ємність з холодною водою. У готовий відвар додаємо решту оцет - для смаку.
Готуємо інше. Відварну картоплю очищаємо і нарізаємо довільно, але не занадто дрібно, а огірки шаткуємо дрібними довгастими шматочками. Дрібно рубаємо зелений лук, іншу зелень і часник. Нарізаємо зварені яйця. Хрін натремо на тертці.
Все підготовлене додаємо в каструлю з відваром. Чи можете розкласти все потроху по тарілках, а потім додати буряковий відвар і варений буряк з бадиллям - так швидше охолоне. Тепер можна присолити і поперчити. Подаємо зі сметаною. В якості аперитиву можна подати чарку горілки, гіркого або ягідної настоянки.
Хочеться ситніше? Рецепт холодного і борщів зелених з м'ясом може виглядати так само, як і попередній (див. вище). Просто додайте в суп готовий відварне м'ясо (будь-яке), нарізане невеликими шматочками.
Рецепт холодного і борщів зелених з кефіром і ветчинной ковбасою
Інгредієнти: буряк молода невеликі - 2 шт.; кефір - 05 л; лимон; шинка ковбаса або шинка, грудинка - близько 300 м; огірок свіжий - 2-4 шт.; редис - близько 200 г; картопля молода - 2-4 шт.; яйця курячі - 2 шт.; зелень свіжа різна; часник - 2 зубчики; насіння кмину; сметана. Приготування Очищену буряк проварюємо протягом 20-30 хвилин в 2-3-х склянках води з насінням кмину, потім охолоджуємо і нарізаємо дрібними кубиками, скроплюємо соком лимона для збереження кольору.
Картоплю і яйця варимо, остуджуємо, очищаємо і нарізаємо. Також нарізаємо довільно редис, огірки і ветчинную ковбасу. Рубаємо дрібно зелень і часник. Розкладаємо по тарілках потроху всіх підготовлених інгредієнтів і заливаємо інгредієнти сумішшю кефіру з процідженим буряковим відваром (2:1 або 3:1). Суп не повинен бути дуже рідким. Подаємо зі сметаною.