Відмінність юшки від супу полягає в тому, що суп, в більшості своїй, вариться на м'ясному або рибному бульйоні , в той час як юшка - вегетаріанське блюдо, яке представляє собою відвар з коренеплодів, грибів, овочів. Секрет смачної юшки - це збалансованість смаку.
Справжня юшка повинна бути насичена смак основного інгредієнта, так, в нашому випадку з грибною юшкою, смак і аромат страва буде цілком відповідати грибного, але додавання додаткових інгредієнтів у страву також можливо.
Рецепт грибної юшки
Інгредієнти: вершкове масло - 1/2 ч. ложки; оливкова олія - 1/2 ч. ложки; селера - 1/2 стебла; цибулю-шалот - 2 шт.; морква - 1/2 шт.; печериці - 200 г; гриби шиітаке - 200 г; вода - 400 мл; сухе біле вино - 1 ч. ложка; петрушка - 1/2 ч. ложки; естрагон - 1/4 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Обидва види масла розігріваємо в глибокій сковороді і обсмажуємо на ньому нарізану кубиком селера , моркву і ріпчасту цибулю. Як тільки овочі придбають золотистий відтінок, прибираємо їх з вогню і перекладаємо в тарілку.
Тепер настала черга грибів, їх необхідно нарізати великими пластинами і припустити на вогні близько 5-6 хвилин. Тепер перекладаємо гриби, разом з виділилася рідиною, а також овочі в каструлю. Заливаємо вміст каструлі водою, додаємо трави та спеції і доводимо рідину до кипіння. Після, зменшуємо вогонь і варимо юшку близько 30 хвилин.
Грибна юшка з перловкою
Інгредієнти: перлова крупа - 1 ст.; сушені білі гриби - 2 жмені; вода - 6 склянок; часник - 3 зубчики; селера - 1 стебло; сухе біле вино - 1/2 ст.; чебрець - 1 гілочка; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати грибну юшку, перлову крупу необхідно перебрати і промити до чистої води. П'ять склянок води доводимо до кипіння і заливаємо висушені білі гриби. Залишаємо гриби насититися вологою близько години. Тим часом ставимо на вогонь склянку води і кладемо нарізану кубиками селеру і зубчики часнику. Варимо все близько 15 хвилин або до м'якості, після чого пюрируем відвар і овочі за допомогою блендера.
Гриби віджимаємо від надлишків вологи, а саму рідину повертаємо на вогонь і змішуємо з овочевим пюре. Закладаємо у відвар перловку, додаємо вино і гілочку чебрецю.
Варимо до готовності перловки, потім додаємо гриби і продовжуємо готування ще пару хвилин. Солимо і перчимо грибну юшку з білих грибів за смаком і подаємо до столу. Доповненням до страви може стати сметана, вершки або свіжа зелень.
Грибна юшка на воді
Інгредієнти: печериці - 450 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 3 зубчики; оливкова олія - 1-2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; шавлія - 8-10 листочків; чебрець - 1 гілочка; біла квасоля (консервована) - 600 г; вода - 15 л. Приготування Духовку розігріваємо до 230 градусів. Гриби, часник і нарізану великими часточками цибулю, щедро поливаємо оливковою олією, солимо і перчимо, після чого розподіляємо по дека для випікання і ставимо в духовку на 25 хвилин, не забуваючи час від часу додавати вміст листа.
Поки гриби в духовці, квасоля кладемо в воду, додаємо чебрець, шавлія, сіль, перець і доводимо відвар до кипіння.
Як тільки овочі будуть готові, залишаємо їх злегка охолонути, гриби відкладаємо окремо, а овочі пюрируем разом з 3 склянками квасоляного відвару. Повертаємо пюре в каструлю, перемішуємо, витягаємо трави і додаємо гриби. Варимо суп на повільному вогні близько 5-7 хвилин, після чого розливаємо по тарілках, посипаємо свіжою зеленню і подаємо до столу.