Розсольник - гаряче рідке перше блюдо, приготоване на огіркової кисло-солоної основі. Остаточно це блюдо з'явилося і одержало широке поширення в російській кухні лише в середині XIX століття. Давайте і ми з вами дізнаємося сьогодні, як приготувати смачний розсольник з нирками.
Рецепт розсольнику з нирками
Інгредієнти: яловичі нирки - 300 г; солоні огірки - 3 шт.; розсіл - 1 склянка; морква - 1 шт.; картопля - 3 шт.; цибулина - 1 шт.; перловка - 05 ст.; спеції; свіжа зелень. Приготування Нирки очищаємо від пленочек і замочуємо на 6 годин, при цьому міняючи воду кілька разів. Потім відварюємо їх протягом 35 хвилин на невеликому вогні. Готові нирки нарізаємо скибочками і відставляємо поки в сторону. Одночасно з цим заливаємо окропом перлову крупу і наполягаємо близько півгодини. Цибулину і моркву подрібнюємо і пасеруємо на масло до золотавого кольору. Картоплю очищаємо і нарізаємо скибочками.
Солоні огірки подрібнюємо на крупній тертці і смажимо на сковороді до повного випаровування рідини. Тепер беремо каструлю, наливаємо в неї 2 літра окропу, додаємо нирки і перлову крупу. Проварюємо 15 хвилин, а потім кидаємо всі інші інгредієнти і варимо до готовності. Після цього розливаємо розсольник з перловкою з нирками по тарілках, заправляємо за бажанням сметаною і подаємо до столу.
Класичний рецепт розсольнику з нирками
Інгредієнти: яловичий бульйон - 15 л; яловичі нирки - 350 г; картопля - 3 шт.; цибулина - 1 шт.; олія рослинна; солоні огірки - 3 шт.; борошно - 1 ст. ложка; огірковий розсіл - 05 ст.; сметана - 2 ст. ложки; спеції. Приготування Нирки очищаємо від жирової оболонки і плівочок. Для цього робимо з одного боку невеликий поздовжній надріз і видаляємо плівку разом з жирком. Потім розрізаємо вздовж на 2 частини і витримуємо в слабкому сольовому розчині близько 4 годин, часто міняючи воду. Після цього промиваємо нирки в проточній воді і обсушуємо на рушник. Тепер перекладаємо їх в каструльку, заливаємо холодною водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і міняємо воду. Варимо при слабкому кипінні близько години до готовності.
Далі нирки промиваємо та нарізаємо тонкими скибочками, а відвар проціджуємо через марлю. З солоних огірків акуратно зрізаємо шкірку і шаткуємо м'якоть поперек тонкими смужками. У невелику каструльку наливаємо склянку бульйону, викладаємо огірки і проварюємо протягом 15 хвилин. Картоплю чистимо і розрізаємо дрібними скибочками.
В іншій каструлі кип'ятимо ще трохи бульйону, обережно опускаємо картоплю і варимо до м'якості 10 хвилин. Цибулю очищаємо від лушпиння, дрібно шаткуємо і пасеруємо на маслечко. Бульйон, що залишився виливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і кладемо в нього огіркову шкірку, очищений корінь петрушки і горошини перчика. Проварюємо бульйон протягом 20 хвилин, а потім проціджуємо.
Борошно висипаємо на суху гарячу сковороду, злегка підсушує і остуджуємо. Потім розводимо її огірковим відваром, перемішуємо,
щоб не утворилися грудочки, і доводимо до кипіння. У проціджений м'ясний бульйон виливаємо нирковий відвар, кладемо разом з рідиною картопля, опускаємо пасеровані овочі, припущені солоні огірки, борошняну бовтанку, яловичі нирки, накриваємо кришкою і варимо протягом 10-15 хвилин.
За 5 хвилин до готовності супу, кидаємо лавровий листочок, вливаємо огірковий розсіл, підсолюємо за необхідності і знову доводимо до кипіння. З готового блюда виймаємо лавровий лист. Зелень петрушки споліскують у проточній воді, стряхиваем і дрібно нарізаємо. При подачі на стіл, розливаємо суп з яловичих нирок по тарілках, кладемо сметанку і посипаємо зеленню.