Зелений борщ насправді, мало що має спільного із звичним для нас борщем. Таку назву цьому першому страви дали в народі, а на ділі це зовсім ніякий не борщ, а простий суп на основі літньої зелені, в основному - шпинату і щавлю. Нерідко до такої страви подають відварені яйця або додають м'ясо, але так як страва все ж літній, остання опція зустрічається вкрай рідко.
Як приготувати зелений борщ зі шпинатом і щавлем?
Інгредієнти: яловичий бульйон - 8 ст.; картопля - 1 шт.; морква - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; рослинне масло - 1 ст. ложка; шпинат свіжий - 250 г; щавель свіжий - 250 г; яйця - 2-3 шт.; сметана для подачі; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю миємо, чистимо й нарізаємо будь-яким зручним способом. Відварюємо нарізані бульби в бульйоні хвилин 10. Тим часом подрібнюємо цибулю і натираємо на крупній тертці моркву. Пасеруємо овочі на рослинному маслі близько 5-7 хвилин. Пасерування також відправляємо в бульйон.
Шпинат і щавель миємо й обсушуємо. Нарізаємо зелень соломкою середньої товщини, після чого додаємо її в бульйон. Через 5 хвилин знімаємо каструлю з вогню і залишаємо зелений борщ настоятися хвилин 10-15. Приправляємо за смаком страву сіллю і перцем.
Яйця відварюємо круто. Розливаємо суп по тарілках, зверху кладемо яйце і додаємо ложку сметани.
Якщо ви хочете приготувати річний зелений борщ зі шпинатом у вегетаріанському варіанті - замініть м'ясний бульйон овочевим або просто налийте води.
Рецепт зеленого борщу зі шпинатом
Інгредієнти: вершкове масло - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; шпинат - 300 г; борошно - 2 ст. ложки; овочевий бульйон - 3 ст.; мускатний горіх - 1/2 ч. ложки; молоко - 1 ст.; сіль, перець - за смаком; яйця - 5 шт. Приготування Розтоплюємо вершкове масло в сотейнику і обсмажуємо на ньому нарізану ріпчасту цибулю. Шпинат крупною соломкою нарізаємо і кладемо в сковороду до цибулі. Припускаємо зелень пару хвилин після чого перекладаємо вміст сковороди в блендер, додаємо сіль, перець, мускатний горіх і збиваємо шпинат, поступово додаючи бульйон. При бажанні в блендер можна додати відварену картоплю, моркву, порей або іншу зелень. Повертаємо суміш на плиту. Молоко змішати з борошном і вливаємо суміш в що стоїть на плиті суп. Доводимо вміст каструлі до кипіння і знімаємо з плити.
Відварюємо яйця круто, охолоджуємо, чистимо і розрізаємо навпіл. Подаємо зелений борщ з яйцями в теплому або холодному вигляді.