Рецептів розсольнику існує дуже багато. Пікантний суп готують на яловичому або курячому бульйоні з додаванням різних овочів і круп. У рецептах нижче ми розберемо деякі з варіацій цього класичного блюда.
Рецепт розсольнику з яловичиною
Інгредієнти: яловичина - 600 г; перловка - 1/2 ст.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; солоні огірки - 2-3 шт.; розсіл огірковий - 250 мл; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком; лавровий лист - 1 шт. Приготування Готування більшості супів починається з приготування ароматної і наваристого бульйону. Розсольник в даному разі не є винятком. Шматок яловичини на кістці ретельно промиваємо і заливаємо холодною водою. Даємо воді закипіти і зливаємо її. Промиваємо м'ясо і каструлю від виділився "шуму" - залишків шерсті, сколів кісток, сукровиці і іншого сміття, який небажано бачити в супі. Заливаємо м'ясо свіжою водою, і знову ставимо на вогонь. Доводимо рідину до кипіння, потім зменшуємо вогонь, кладемо лист лавра і варимо бульйон на повільному вогні, періодично знімаючи піну, що утворюється.
Поки бульйон вариться, перлову крупу промиваємо до чистої води. До готового бульйону додаємо крупу і варимо все разом ще 30 хвилин. А тим часом можна підготувати інші інгредієнти: очистити солоні огірки від шкірки і нарізати їх, подрібнити цибулю з морквою і спасерувати їх на рослинному маслі.
Дістаємо яловичину з бульйону і нарізаємо порційними шматочками або розбираємо виделкою на волокна. Повертаємо м'ясо в бульйон, а разом з ним закладаємо зажарку і огірки. Слідом вливаємо склянку розсолу, додаємо сіль з перцем за смаком. Тепер дайте супу прокипіти хвилин 7-10 після чого приберіть страву з вогню, накрийте кришкою і залиште настоятися хвилин 10-15.
Куди простіше готувати суп з яловичиною в мультиварці. Всі підготовлені інгредієнти разом викладаємо в чашу пристрою, заливаємо водою і варимо в режимі "Суп" 2 години. Готовий розсольник посипаємо зеленню і подаємо до столу.
Розсольник з яловичиною і рисом
Любителі рису воліють готувати розсольник використовуючи саме цю крупу. Шанувальники наваристих супів можуть вибрати рис з круглими зернами, він легше розварюється і дає супу густоту. Ті ж, хто віддають перевагу прозорі і легкі супи повинні полюбити розсольник з довгозерним рисом.
Інгредієнти: яловичина - 700 р; рис - 1/2 ст.; солоні огірки - 3-4 шт.; морква - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 3-4 зубчики; томатна паста - 1 ст. ложка; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати суп з яловичиною, необхідно приготувати бульйон за прикладом з рецепту вище.
Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками, а моркву натираємо на крупній тертці. Пасеруємо овочі на рослинному маслі, додаємо огірки, часник і томатну пасту. Тушкуємо все разом 5-7 хвилин. Спробуйте овочі на смак, додайте сіль з перцем, при необхідності влийте розсіл.
Рис промити до чистої води. М'ясо з бульйону подрібніть і поверніть в каструлю разом з крупою. На даному етапі можна додати овочеву засмажку. Варіть суп на невеликому
вогні 10-15 хвилин або до тих пір, поки рис не стане м'яким.
До речі, не рідко, суп розсольник з яловичини варять з додаванням картоплі. У цьому випадку очищені і нарізані кубиками бульби необхідно закладати в бульйон разом з іншими інгредієнтами. Якщо картопля занадто крахмалистый - попередньо замочіть його в холодній воді, інакше бульйон може вийти мутнуватим.
Подавати розсольник можна зі сметаною, а можна просто так, з шматочком житнього хліба.