Ми звикли, що борщ - легке літнє блюдо, яке прохлаждает і насичує без зайвих калорій. Для тих же, хто хоче зробити борщ трохи більш ситним, рекомендує додати в блюдо м'ясо. Саме про те, як приготувати борщ з м'ясом ми і розповімо в докладних рецептах нижче.
Рецепт приготування холодного і борщів зелених з м'ясом
Інгредієнти: буряк - 2 шт.; яловичина на кістці - 400-500 г; яйця - 4-5 шт.; огірок - 1 шт.; картопля - 2-3 шт.; сметана - 1/2 ст.; лимонний сік - за смаком; сіль, перець - за смаком; зелень. Приготування Яловичину промиваємо і кладемо в каструлю. Заливаємо м'ясо холодною водою і доводимо рідину до кипіння на плиті. Перший зливаємо бульйон, а потім заливаємо м'ясо свіжою водою, вона і послужить основою для бульйону. Доводимо м'ясний бульйон до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо м'ясо 2-3 години. Яловичину дістаємо і нарізаємо кубиками, а бульйон остуджуємо.
Яйця відварюємо круто і подрібнюємо. Огірок очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками. Картоплю і буряк окремо відварюємо в мундирах після чого нарізаємо кубиками. Змішуємо всі підготовлені інгредієнти і заливаємо їх остившім бульйоном. Відбираємо трохи бульйону в окрему тарілку і розводимо в нього сметану. Вливаємо сметанний розчин до решти інгредієнтів страви, за смаком додаємо сіль, перець, лимонний сік і посипаємо все зеленню.
Рецепт холодного і борщів зелених з м'ясом і квасом
Інгредієнти: курячі гомілки - 500 г; квас - 700 мл; буряк - 2 шт.; яйця - 4-5 шт.; картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; свіжий огірок - 1 шт.; лимонний сік - за смаком; сіль, цукор, перець - за смаком. Приготування Курячі гомілки очищаємо від шкіри, промиваємо й варимо з них бульйон протягом години. Відварну курятину нарізаємо соломкою, а бульйон остуджуємо.
Буряк, моркву і картоплю відварюємо в мундирах, чистимо і нарізаємо кубиками. Яйця варимо круто, також очищаємо і дрібно нарізаємо. Свіжий огірок очищаємо від шкірки і ріжемо кубиками.
Змішуємо квас з курячим бульйоном в пропорції 1:1. В отриману суміш додаємо всі підготовлені інгредієнти, а також трохи цукру і лимонного соку. Розтираємо зелень з сіллю і перцем і додаємо в борщ.
Рецепт гарячого і борщів зелених з м'ясом
Гарячий борщ з м'ясом мало чим відрізняється від борщу. Також як і в борщ, в нього кладуть м'ясо і буряк, готують на м'ясному бульйоні і подають зі сметаною і зеленню. Єдине, що не додають в так званий "гарячий борщ", - товчене сало з часником, а так, цілком собі повноцінний борщ.
Інгредієнти: яловичина на кістці - 1 кг; буряк - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 3-4 шт.; оцет столовий - за смаком; сіль, перець - за смаком; лавровий лист - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки. Приготування Перед тим, як готувати сам борщ з м'ясом, нам необхідно буде приготувати м'ясний бульйон. Для цього м'ясо промиваємо і заливаємо холодною водою, доводимо рідину до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо бульйон 2-25
години. На виході у нас повинно вийти трохи більше 2 літрів бульйону.
Поки бульйон вариться, займемося іншими інгредієнтами: ріпчасту цибулю і моркву дрібно наріжемо і припустимо на рослинній олії до прозорості. Готову зажарку заправити оцтом і томатною пастою. Картоплю і буряк відварюємо в мундирах, очистити і подрібнюємо.
Готовий бульйон проціджуємо і повертаємо на плиту. М'ясо дрібно нарізаємо і кладемо в бульйон разом з буряком, цибулевої засмажкою та картоплею. Варимо суп до тих пір, поки бульби картоплі не стануть м'якими. Також бажано додати в суп лавровий лист. Як тільки всі овочі будуть готові, знімаємо суп з плити і даємо йому постояти 15-20 хвилин.