Освіжаючий борщ можна готувати в вегетаріанської версії або з м'ясом або ковбасою. Рецепт класичного і борщів зелених нам уже доводилося розглядати раніше, зараз ми приділимо увагу свекольнику з ковбасою.
Рецепт холодного і борщів зелених з ковбасою
Борщ з маринованої буряком набуває трохи більш пікантний, злегка кислуватий смак.
Інгредієнти: ковбаса - 400 г; буряк маринована - 400 г; яйця - 4 шт.; свіжий огірок - 2 шт.; лимон - 1 шт.; картопля - 2 шт.; зелень - за смаком; буряковий відвар - 2 л; сметана; сіль, перець - за смаком. Приготування Свіжий огірок очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками. Аналогічним чином ріжемо ковбасу. Яйця відварюємо круто і довільно подрібнюємо. Картоплю відварюємо в мундирах, остуджуємо, очищаємо і ріжемо навпіл або на четвертинки. Дрібно нарізаємо зелень. На великій тертці натираємо маринований буряк.
Змішуємо всі підготовлені інгредієнти (крім картоплі) разом і заливаємо буряковим відваром. В буряковий відвар можна відразу ж додати сметану, спершу розвівши її в невеликій порції, а можна подавати окремо під час сервірування. Залишається лише доповнити борщ з ковбасою лимонним соком, додати сіль з перцем за смаком і можна подавати страву до столу, окремо гарнировав відварною картоплею. Врахуйте, що подавати борщ варто лише, сильно попередньо охолодивши, або доповнивши блюдо кубиками льоду.
Рецепт холодного борщу (і борщів зелених) з ковбасою
Інгредієнти: молода буряк - 3-4 шт.; картопля - 3-4 шт.; свіжий огірок - 2 шт.; яйця - 3 шт.; ковбаса - 200 г; кефір - 1/2 ст.; сметана - 2 ст. ложки; зелень - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Буряк чистимо, миємо, нарізаємо кубиками і кладемо в каструлю з холодною водою.
Як тільки вода закипить - щедро посолити її і продовжимо варити до м'якості буряк. Окремо відварюємо картоплю в мундирах, охолодити його і нарізаємо кубиками. Варимо яйця круто і також дрібно нарізаємо їх. Ковбасу ріжемо кубиками.
Готовий буряковий відвар остуджуємо і доповнюємо підготовленими інгредієнтами, сметаною і кефіром, при цьому спершу відберіть частина бурякового відвару, змішайте його з кисломолочними інгредієнтами, і вже потім перелийте в загальну каструлю, в іншому випадку сметана візьметься грудками. Приправляємо борщ сіллю і перцем, якщо це потрібно, і подаємо до столу, попередньо гарненько охолодивши і посипавши зеленню.