Борщем часто називають суп з додаванням буряків. Однак традиційний рецепт цієї страви має зовсім інше «обличчя». Він більше схожий на окрошку з додаванням хлібного холодного квасу. Цей суп має яскраво-рубінове забарвлення, живить, насичує організм енергією і дарує смакове задоволення.
Рецепт і борщів зелених з квасом
Інгредієнти: хлібний квас - 750 мл; буряковий відвар - 700 мл; буряк - 3 шт.; огірки - 2 шт.; зелена цибуля - 1 пучок; яйце - 2 шт.; морква - 2 шт.; сметана - 05 склянки; лимонна кислота - за смаком; цукровий пісок - 1 ч. ложка; оцет - 1 ст. ложка; спеції; свіжа зелень - за смаком. Приготування Всі овочі добре промиваємо і обсушуємо. Буряк і моркву відварюємо в шкірці до готовності, охолоджуємо, очищаємо і шаткуємо соломкою. Свіжі огірки подрібнюємо точно також, а зелений цибулька рубаємо і змішуємо з сіллю. Всі нарізані овочі складаємо в миску, заливаємо процідженим овочевим відваром і охолодженим квасом. Додаємо спеції, лимонну кислоту і посипаємо рубаною зеленню. При подачі на стіл у кожну тарілку з борщем кладемо порізані варені яйця і ложечку сметани. Ось і все, холодний борщ з квасом готовий!
Рибний борщ на квасі
Інгредієнти: риба - 500 г; морква - 1 шт.; оцет 3 % - 2 ст. ложки; буряк - 3 шт.; квас - 15 л; огірки - 2 шт.; яйце - 2 шт.; зелена цибуля - 5 ст. ложок; цукор - 1 ч. ложка; сметана - 3 ст. ложки; свіжа зелень - 1 пучок. Приготування Для приготування цієї страви використовуємо будь-який вид риби. Розділяємо її на філе, видаляємо всі кістки і припускаємо на сковорідці, підлив трохи води, під закритою кришкою. Після цього перекладаємо рибу на тарілку, остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками. Моркву і буряк чистимо, промиваємо їх і шаткуємо невеликою соломкою.
Тепер перекладаємо овочі на сковорідку, додаємо до них трохи води, оцту і також тушкуємо до м'якості під закритою кришкою. Тепер відварюємо в ковшечке курячі яйця, остуджуємо їх, очищаємо від
шкаралупи і нарізаємо кубиками.
Свіжі огірки промиваємо, видаляємо з них грубу шкірку і рубаємо дрібними шматочками. Позика ретельно обполіскуємо всю зелень - петрушку, кріп, зелена цибулька і просушуємо її на серветці, щоб пішла зайва рідина, а потім дуже дрібно подрібнюємо ножем.
Після цього беремо зручну каструлю, викладаємо в неї всі підготовлені інгредієнти - рибу, яйця, буряк з морквою, огірки та зелень. Приправляємо всі спеціями, заправляємо холодним квасом і кладемо сметанку. Ретельно все перемішуємо і подаємо до столу борщ!