Супи-пюре з різних овочів хороші, можна сказати, навіть незамінні для дієтичного харчування. Крім того, супи-пюре - це чудове рішення для меню віруючих і вегетаріанців різного спрямування.
Різні варені овочі не однаково легко привести до стану пюре. Однак прогрес в області кухонних пристосувань не стоїть на місці, тому в даний час, щоб приготувати суп-пюре, необов'язково в будь-якому випадку проварювати овочі, що називається, в ганчірки для подальшого розминання товкачем або виделкою, є цілком доступні прилади: блендери, кухонні комбайни, сучасні м'ясорубки.
Наводимо деякі рецепти супів-пюре з овочів.
Суп-пюре з овочів: картоплі і бланшованих томатів з зеленою цибулею
Інгредієнти: картопля - 4-8 шт.; помідори стиглі червоні - 3-5 шт.; часник - 1 зубчик; цибуля зелена; зелень різна свіжа (петрушка, базилік, кінза); тертий мускатний горіх; олія холодного віджиму. Приготування Проваримо очищений картопля, відвар зіллємо в окремий посуд, а картопля злегка обсушим і розтолочимо товкачиком. Помідори обдадим крутим окропом, очистимо від шкірки і пюрируем в блендері разом з очищеним часником. Можна замінити їх готовим густим томатним соком або томат-пастою без консервантів, злегка розведений кип'яченою водою. Зелень, в тому числі і зелений лук, дрібно нарубим ножем. Змішаємо томатне і картопляне пюре , приправимо мускатним горіхом, якщо суміш вийшла недостатньо рідкої, додамо картопляного відвару. Розіллємося суміш в супові чашки, посиплемо рубаною зеленню. У кожній чашці окремо заправити суп невеликою кількістю рослинного масла. Чудовий супчик від авітамінозу, вельми корисний при проблемах з перистальтикою шлунку (не можна вживати при загостренні гастриту і проблемами з підшлунковою залозою).
Суп-пюре з нуту і гарбуза - з вершками
Інгредієнти: гарбуз (смачніше всього мускатна) - близько 400 м; нут (турецький горох) - 2 склянки; часник - 1-2 зубчики; вершки натуральні молочні середньої жирності; тертий мускатний горіх; гарбузове насіння очищені; насіння кунжуту; зелень свіжа різна (петрушка, базилік, кінза). Приготування Нут заздалегідь замочимо і відваримо окремо до готовності (якщо не хочете довго возитися, можна використовувати готовий консервований нут, тільки злийте консервуючий соус). Виріжемо потрібну кількість скибочок з гарбуза і зрізаємо з них шкірку, після чого нарубим невеликими шматками. Проваримо гарбуз в окремій каструлі в невеликій кількості води протягом 20 хвилин. Готовий нут і гарбуз пюрируем разом з часником. Додаємо вершки, приправляємо мускатним горіхом. Якщо вийшло занадто густо, трохи розбавимо пюре відваром гарбуза до потрібної консистенції. Розіллємося суп в супові чашки. У кожну чашку окремо додамо бажану кількість очищених гарбузового насіння і кунжут, а також січену ножем зелень. Чудовий дієтичний суп для дітей, для чоловіків, він дуже корисний при загостренні гастриту, холециститу.
Для зайнятих людей, що живуть окремо, а також не люблять возитися хорошим рішенням приготування супів-пюре з овочів може стати використання готових заморожених овочевих напівфабрикатів. У таких напівфабрикатах зберігаються практично всі корисні речовини. Подібні заморожені напівфабрикати можуть бути складені в самих різних поєднаннях чи можна складати суміші для супів з окремо заморожених овочів. Час приготування таких сумішей вказано на упаковці.
Суп-пюре з овочевої суміші
Приготування Проварюємо овочеву супову суміш у невеликій кількості води. Можна трохи остудити суп і пюрировать його в блендері, а потім додати рубану зелень, сметану або вершки (в альтернативному варіанті можна обійтися і без пюрирования).
Якщо ви хочете, щоб суп, приготовлений по кожному з наведених рецептів (див. вище), вийшов більш ситним, можна додати пропущене через м'ясорубку або подрібнені в блендері відварене куряче філе. Вийде курячий суп-пюре з овочами.