Жирне м'ясо домашніх водоплавних птахів чудово поєднується з горохом.
Такі страви виходять поживними і досить важкими, однак вони досить гарні при підвищеному фізичному зайнятості і чудово підтримують організм в холодному кліматі.
В даний час вирощують 4 основних типи порід домашньої качки. М'ясо будь-якої домашньої качки певною мірою корисно для регулярного включення в раціон, але нечастого використання. Бобові - теж продукт не на кожен день. Загалом, іноді в холодну пору року суп з качки буде вельми корисний.
Розповімо, як можна приготувати гороховий суп з качкою. Найсмачніші качки - мускусні.
Простий сільський суп гороховий з качкою
Інгредієнти: качка - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 2-3 шт.; морква - 1-2 шт.; горох сухий - 2-3 склянки; сухі спеції для бульйону (лаврове листя, перець-горошок, гвоздичка та ін); спеції сухі мелені (готова суміш без солі і глутамату натрію); різна зелень свіжа; часник; томат-паста - 2 ст. ложки (необов'язковий компонент). Приготування Замочений мінімум за 3 години до приготування горох промиваємо, заливаємо в казані чистою холодною водою і ставимо на вогонь. Після закипання промиваємо і міняємо воду, далі,зменшивши подачу вогню, варимо до готовності.
Паралельно займаємося качкою. Вирізаємо сім'яні залози. Очищену тушку качки розбираємо на шматки, намагаючись різати по суглобам там, де це можливо, більш великі частини (грудку, наприклад) разрубаем. М'ясо промиваємо і заливаємо водою в каструлі. Варимо протягом близько 1 години при мінімальному вогні, акуратно знімаючи ложкою шум і жир. Додаємо цибулю і нарізану крупно моркву, а також мелені спеції і варимо ще хвилин 20-30. Цибулю і лаврушку викидаємо.
До цього часу у нас і горох зварився, додаємо його в каструлю з качкою і бульйоном в бажаному кількості. Якщо суп зробити густим - вийде дуже ситне блюдо, заміняє перше і друге. Приправляємо суп меленими спеціями, можна також заправити його томат-пастою. Розливаємо суп в порційний посуд. Подрібнені часник і зелень додаємо безпосередньо перед їжею.
Горох - гороху ворожнечу. Є такий чудовий вид гороху - нут.
Суп з качки з горохом нут можна приготувати, слідуючи приблизно цим же рецептом (див. вище). Вариться Нут також, як і звичайний горох, але трохи довше (варіть його окремо). Також буде добре включити до складу супу з качки з нутом солодкий перець, брокколі, цукіні, оливки без кісточок, може бути, трохи рису і/або консервованої кукурудзи. Всі ці інгредієнти додайте в суп за 20-25 хвилин до закінчення процесу. Нешкідливо буде додати в кожну супову чашку по часточці-інший лимона. Ну і, зрозуміло, зелень і часник не забудьте. Такі супи популярні в країнах Середземномор'я, на Близькому Сході, в Середній Азії, Пакистані, Індії (тому можна сміливо використовувати приправу каррі).
Слідуючи цим же рецептом можна готувати гороховий суп і з копченої качки (щоправда, він менш корисний). Бульйон з копченої качки вариться значно швидше (протягом близько 20 хвилин), тому цибулю, моркву і інші овочі можна закладати відразу.
Суп з качки з молодим зеленим горошком в паназиатском стилі
Інгредієнти: філе качки (м'ясо з грудки без кісток і шкіри) - 300 г; перетоплений качиний жир або кунжутне масло; зелений горошок (заморожений або консервований) - 1 склянка; ріпчасту цибулю (краще червоний) - 1 шт.; морква - 1 шт.; солодкий перець - 1-2 шт.; перець гострий червоний; зелень (кінза, базилік, петрушка і ін); часник; спеції сухі мелені; лайм або лимон. Приготування М'ясо качки нарізаємо впоперек волокон короткими смужками. Моркву, цибулю і солодкий перець - короткою соломкою.
Розтоплюємо жир в глибокій сковороді або воке. Смажимо м'ясо з овочами на сильному вогні, безперервно помішуючи і струшуючи сковороду за ручку протягом 5-8 хвилин, після чого перекладаємо вміст в каструльку. Кладемо туди ж молодий зелений горох і бажане кількість води. Проварюємо протягом 5-8 хвилин, додаємо спеції. Даємо супу настоятися протягом 10 хвилин і розливаємо в супові чашки. Приправляємо гострим червоним перцем і часником, присипаємо подрібненою зеленню.