Супи, в яких поєднуються такі вельми корисні продукти, як риба, і томати, особливо популярні в країнах з теплим кліматом. В даний час подібні страви стають все більш і більш популярними і в інших регіонах за безсумнівною корисності цього гастрономічного поєднання.
Наводимо рецепти томатних рибних супів, їх можна готувати як з морської, так і з прісноводної їстівної рибою будь-яких видів, бажано все ж, щоб риба була свіжою (ну, або свіжомороженої).
Дієтичний рибний суп з судака з томатною пастою
Інгредієнти: судак свіжий - 1-2 шт. загальною вагою близько 400-600 г; томат-паста - 2 ст. ложки; дрібний картопля - 2-3 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; рис - 2-3 ст. ложки; корінці петрушки - 1-3 шт.; зелень свіжа (петрушка, базилік, кінза); сухі спеції (перець горошком, гвоздика, лавровий лист). Приготування Рибу, очищену від луски, выпотрошим, видалити зябра і ретельно промиємо. Відділимо від тушки голову, хвіст і разрежем на порційні шматки. Голову і хвіст відваримо в невеликому об'ємі води з коренем петрушки, сухими спеціями і цибулиною до повного розварювання. Бульйон процідимо в чисту каструльку. Закладаємо в рибний бульйон очищені і нарізані овочі: картоплю і моркву. Додамо промитий рис. Варимо протягом 12-14 хвилин після закипання, потім закладаємо шматки риби і томат-пасту (можна замінити бланшированными мелкорубленными помідорами), акуратно перемішуємо і довариваем протягом не більше 6-8 хвилин. Перед подачею присипаємо суп рубаними зеленню і часником.
Гострий томатний рибний суп з морепродуктів
Інгредієнти: філе лосося (можна черевця, шматочки) - близько 300-400 г; м'ясо кальмара - близько 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт. і кілька пір'їн зеленого; картопля - 2 шт.; рис - 2 ст. ложки; оливки молоді без кісточок - 8 шт.; солодкий перець червоний - 1-2 шт.; часник; томат-паста - 1-2 ст. ложки; лайма (або лимона) перець червоний гострий; зелень свіжа різна; спеції сухі мелені (коріандр, імбир, шафран). Приготування Відварюємо в невеликій кількості води очищений і нарізаний картопля, а також промитий рис протягом 12-14 хвилин після закипання. Потім закладаємо шматочки риби і нарізаний солодкий перець,томат-пасту, варимо ще хвилин 5-8 з додаванням сухих мелених спецій.
В іншій невеликій каструльці відварюємо кальмара протягом 3-х хвилин, зливаємо воду і нарізаємо, після чого додаємо в каструлю з супом. Також додаємо нарізані кружечками маслини. Розливаємо суп в супові чашки, приправляємо гострим червоним перцем, в кожну чашку додаємо шматочок лайма, зелень і часник.