Куряча грудка - краща частина тушки, чудове нежирне м'ясо, дуже підходить для приготування різних дієтичних страв.
Наводимо деякі рецепти смачних дієтичних супів з курячого філе, а саме грудки. У будь-якому варіанті краще зварити суп з чистого філе, зрізаного з курячої грудки без шкіри. Можна готувати і зі шкірою, наприклад, якщо ви хочете, щоб суп вийшов трохи жирніше (таке бажання цілком зрозуміло, наприклад, в холодну погоду, при фізичних навантаженнях).
Дієтичний Суп овочевий з курячою грудкою
Інгредієнти: куряча грудка - 1 шт. або половинка (близько 300-400 г); цибуля ріпчаста - 1 шт.; сухі спеції для бульйону (лаврове листя, запашний перець-горошок і гвоздичка); морква - 1 шт.; капуста брокколі або цвітна - 200 г; картопля - 2-4 шт. середнього розміру; перець солодкий (краще червоний) - 1-2 шт. (необов'язковий сезонний інгредієнт); томат-паста - 1-2 ст. ложки (теж необов'язкова); зелень свіжа різна (цибуля, петрушка, кінза, базилік, кріп); часник - 1 зубчик. Приготування Зваримо курячу грудку з цибулею і спеціями до готовності в невеликій кількості води, це займе близько 40 хвилин після закипання, готуємо на малому вогні, в процесі акуратно знімаємо шум і жир. Почекаємо 15 хвилин і виймаємо м'ясо. Цибулину і лаврушку викидаємо. Закладаємо в каструлю картоплю і моркву, обчищені і нарізані не крупно. Проварюємо протягом 10-15 хвилин, після чого закладаємо брокколі, розібрану на дрібні качанчики і солодкий перець, нарізаний короткою соломкою. Повертаємо в суп зварене куряче м'ясо з філе, нарізане невеликими шматочками. Варимо суп ще протягом 8 хвилин (можна додати томат-пасту). Накриваємо кришкою і вимикаємо вогонь, шлях суп настоїться протягом 10-15 хвилин. Подаємо, притрусивши січеною зеленню з сухим зерновим дієтичним хлібцем або прісної висівковий коржем. Коржик або хлібець натираємо часником.
Якщо ви хочете зварити суп-пюре або, як ще кажуть, суп-крем з курячої грудки, можна використовувати той вже готовий суп (див. вище).
Приготування З допомогою шумівки витягуємо з супу зварені овочі і м'ясо і пюрируем в блендері. Додаємо бульйону до потрібної консистенції, присипаємо рубаною зеленню і подаємо до супових чашках. Можна додати в суп дрібні домашні сухарики і ложку вершків або сметани. Такий суп-пюре дуже хороший для дітей.
Щоб вийшов більш ситний крем-суп,можна додати в нього готової звареної товченої квасолі, гороху або нуту (підуть і консервовані боби, тільки перед додаванням в суп злийте сироп і промийте кип'яченою водою).
Сирний суп з курячою грудкою
Інгредієнти: куряча грудка - близько 300 м; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сир твердий тертий - 200 г; сухарики домашні житні або пшеничні відрубні; сухі спеції для бульйону (читати перший рецепт); цибуля зелена і інша свіжа зелень; вершки або сметана (за бажанням). Зваримо курячу грудку в бульйоні, з цибулею та спеціями, трохи остудимо і виймемо шумівкою. М'ясо наріжемо невеликими шматочками.
У кожну супову чашку або тарілку закладаємо порцію м'яса, зверху викладаємо сухарики, присипаємо сумішшю порізаної свіжої зелені і тертого сиру. Заливаємо гарячим бульйоном. Можна додати сметани або вершків, приправити суп меленим чорним
перцем і часником.
Якщо хочете більш ситний суп, можна додати в нього трохи консервованого зеленого горошку - приблизно по 2-3 ст. ложки на порцію (тільки попередньо злийте консервуючий сироп і промийте горошок кип'яченою водою). Можна також додати в цей суп і трохи звареної картоплі, нарізаного невеликими скибочками.
Деяким чином, розвиваючи власну кулінарну фантазію, ви можете придумати свої рецепти супів з курячою грудкою, ці страви готуються швидко і легко засвоюються організмом людини.