Капусняк - національне блюдо в Польщі та Україні, популярний також в Білорусі, Росії, Молдавії і в інших слов'янських народів. Капусняк - це густий суп, основним інгредієнтом якого є білокачанна капуста, свіжа або квашена, також додається рис або пшоно, моркву, іноді картопля, солодкий перець (по сезону) і деякі інші інгредієнти. Капусняк можна готувати пісний або на основі м'ясного бульйону. У різних національно-регіональних варіантах приготування капусняку по-різному, у будь-якого рецепту свої особливості, наприклад, в Україні квашену капусту попередньо промивають, а у Польщі, навпаки, додають капустяний розсіл.
Розповімо, як приготувати смачний капусняк з грибами.
Капусняк з грибами
Інгредієнти: капуста білокачанна квашена або свіжа - близько 700 м; гриби свіжі (білі, печериці або гливи) - близько 500 м; рис - 4-5 ст. ложок; сало свиняче сире для шкварок - невеликий шматочок; морква - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт. ; спеції (лавровий лист, перець-горошок, гвоздика); зелень свіжа різна (петрушка, кріп та ін); часник. Приготування Якщо капуста квашена (краще квашена, а не солона), промиємо її під холодною водою і відкинемо на друшляк - хай стікає. Якщо капуста свіжа, просто нашинкуем її.
Наріжемо з сала шкварки дрібними кубиками, помістимо їх в сотейник і вытопим жир. Злегка спассеруем в цьому жирі дрібно нарізану цибулю. Додамо дрібно нарізані моркву і гриби. Тушкуємо все разом на невеликому вогні, періодично помішуючи лопаткою, протягом 15-20 хвилин, потім додаємо капусту, промитий рис і спеції. Замість рису можна використовувати пшоно. Далі тушкуємо ще протягом 8 хвилин, потім вливаємо м'ясний бульйон (курячий або яловичий, наприклад) або воду. Тепер проварюємо все разом протягом 8 хвилин. В кінці можна додати капустяного розсолу
(1/4 частину від загального обсягу). Можна також додати в капусняк 1-2 ст. ложки томат-пасти. Готовий капусняк розливаємо в супові тарілки або чашки. Можна приправити капусняк часником і гострим червоним перцем, а також присипати подрібненою зеленню. Можна також перед їжею заправити капусняк невеликою кількістю сметани.
Щоб блюдо стало більш ситним, можна додати в капусняк з грибами шматочки м'яса, на якому був зварений бульйон. Таке ситне блюдо чудово підходить для обіду в якості основного або єдиного.
У варіантах для віруючих і вегетаріанців різного спрямування можна в приготуванні капусняку не використовувати сало, замінюючи його натуральним вершковим маслом або рослинною.