Борщ - ситний суп заправного типу, традиційне блюдо багатьох народів, в основному східнослов'янських, але і не тільки. Звичайно борщі їдять в якості першого обідньої страви, частіше гарячими, іноді і холодними. Готують борщі як з м'ясом, так і пісні.
Вегетаріанцям різних толків і тим, хто постує чудово підійдуть пісні борщі, відомо безліч подібних рецептів, готувати подібні супи зовсім нескладно, приготування не займає багато часу.
Розповімо, які пісні борщі можна приготувати і як. Капусту використовують білоголову свіжу або квашену. Квасоля, як правило, варять окремо або кладуть в борщ консервовану. Ще краще (корисніше) використовувати молоду стручкову квасолю (продається у вигляді замороженого напівфабрикату). Заморожена квасоля корисна майже також як свіжа, а коштує значно дешевше.
Пісний борщ з буряком і квасолею - рецепт
Інгредієнти: буряк - 1 шт. ; зварена квасоля - 1 склянка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; капуста - близько 400 м; морква - 1 шт.; картопля - 3 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; лимон або оцет столовий; рослинна олія; зелень городня; спеції; часник; сметана. Приготування Зварені окремо моркву і буряк очищаємо від шкірки і дрібно нарізаємо. У сковороді пасеруємо поросяти, ягняти цибулю на олії, потім додаємо буряк, тушкуємо протягом 8 хвилин, потім додаємо оцет або сік лимона, щоб стабілізувати стан буряків. Якщо не додати кислий агент, буряк змінить колір.
Як варити пісний борщ?
В каструлю, заливаємо воду (близько 15 л), закладаємо нарізану картоплю. Варимо протягом 8 хвилин, додаємо нашатковану капусту в бажаному кількості (якщо капуста квашена - промиємо). Варимо ще хвилин 10 і додаємо цибульно-бурякову пасеровку, варену моркву, томат-пасту, мелені спеції і готову квасолю (якщо використовуєте консервовану, злийте сироп і промийте). Варимо борщ ще протягом 8 хвилин і накриваємо каструлю кришкою, нехай трохи подстынет і настоїться.
Заморожену стручкову квасолю досить проварити протягом 15 хвилин без попереднього розморожування, можна в борщі або окремо.
Розливаємо борщ в порційний посуд, присипаємо рубаною зеленню, приправляємо часником і заправляємо сметаною.
Можна включити до складу борщу галушки або галушки. Галушки роблять з жидковатого простого тіста (борошно + вода). Невеликі порції такого тесту поміщають в киплячий борщ, зварюються галушки за 5 хвилин. Галушки роблять з більш густого тіста з борошна і води, тісто розкачують у тонку «ковбаску» і нарізають шматочками. Галушки варяться трохи довше, ніж галушки. До борщу з галушками або галушками хліб не подають.
Пісний борщ з грибами світлий
Інгредієнти: гриби свіжі - 300 г; капуста - близько 400 м; цибуля - 1 шт.; квасоля, зварена або консервована - 1 стакан; картопля - 4 шт. середнього розміру; олія рослинна; чорний перець; спеції; зелень; часник; сметана. Приготування На сковороді пасеруємо поросяти, ягняти цибулю до зміни відтінку, додаємо гриби (нарізайте не занадто дрібно). Тушкуємо цю суміш протягом 15 хвилин під кришкою. Гливи протушивать необов'язково, в напівсирому вигляді вони корисніші.
Заливаємо в каструлю воду, кладемо нарізану картоплю, варимо хвилин 10 потім додаємо капусту. Варимо ще 8 хвилин, додаємо квасоля, цибульно-грибну суміш і спеції. Ще тушкуємо борщ на малому вогні 8 хвилин під кришкою, після вимкнення вогню наполягаємо борщ кілька хвилин. Розливаємо в порційний посуд, заправляємо сметаною. Зелень і часник не забудьте. До такого борщу добре подати чарку гіркої настоянки , а краще житній хліб.