Розсольники - популярні російські супи заправного типу з помірно кислувато-солонуватими відтінками смаку, зумовленими додаванням солоних огірків, а іноді і огіркового розсолу. Розсольники звичайно подаються у гарячому вигляді (чудное антипохмельное засіб, до речі, а тому можна подати таке блюдо і з ранку).
Традиції і рецепти приготування розсольників в сучасних формах склалися в загальному вигляді в ХІХ столітті, сама ідея походить від більш архаїчного страви - кал'ї.
З чого готувати? Розсольники за класичними рецептами найчастіше готують з перловкою на бульйоні з яловичих субпродуктів, що, однак, не суворе правило. Використовують птицю, рибу, гриби, відомі і вегетаріанські рецепти. У розсольники кладуть крупи (перлову, рис, вівсяну), а також різні овочі, коріння, зелень і спеції.
Спосіб приготування розсольнику з перловкою нескладний: треба зварити м'ясний або грибний бульйон. Перловку іноді відразу варять в бульйоні разом з м'ясом або окремо. Додають овочі (картопля, морква), коріння і спеції. На сковороді роблять засмажку з цибулі, іноді з грибами. Огірки нарізують дрібно (використовуються тільки солоні, мариновані не підходять). З'єднують всі компоненти, додають трохи розсолу, злегка проварюють, до готового рассольнику зазвичай подають сметану в окремому посуді.
Дуже смачний традиційний суп з баранини з перловкою
Інгредієнти: бараняче серце - 1 шт (можна замінити свинячим або телячих); кореневища петрушки - 2 шт.; перлова крупа - 3 ст. ложки; солоні огірочки міцні - 3 шт.; цибуля - 1 шт.; свіжі шампіньйони - 5 шт; морква - 1 шт.; картопля - 3 шт.; масло рослинне або вершкове, або курячий жир; спеції; розсіл огірковий свіжий - 3 ст. ложки; зелень; часник; сметана для подачі. Приготування На 3-5 годин заллємо перловку окропом у товстостінній керамічної плошці і накриємо кришкою або блюдцем. Бараняче серце разрежем навпіл, видалимо жир, плівки та залишки судин, наріжемо дрібними довгастими шматочками і промиємо. Набряклі перловку ще раз промиємо окропом і помістимо в каструлю разом з шматочками серця. Також закладаємо крупнонарезанную морква, цільні кореневища петрушки і спеції. Заливаємо водою і варимо, регулярно знімаючи шум, протягом близько 40 хвилин. Викидаємо корінь петрушки, додаємо картоплю, варимо майже до готовності.
На олії в сковорідці злегка обсмажуємо нарізані цибулю і гриби, трохи протушиваем.
Додаємо в суп цибульно-грибну суміш, солоні огірки поросяти, ягняти, вливаємо розсіл. Ще хвилин 5 проварюємо. Перед їжею присипаємо суп рубаною зеленню, приправляємо часником, чорним меленим перцем, і сметани можна додати.
Розсольник по-домашньому на бульйоні з курки - рецепт
Інгредієнти: курячі гомілки - 2 шт.; куряче сердечко - 1 шт.; курячий шлунок - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; спеції для бульйону не мелені; рис - 2 ст. ложки; печериці свіжі - 3-5 шт.; солоні огірки - 3 шт.; розсіл огірковий - 2 ст. ложки; курячий жир або масло; зелень городня; часник. Приготування Варимо курячий бульйон з дрібно нарізаною морквою та спеціями протягом 30 хвилин. Витягаємо гомілки, зрізаємо з кісток м'ясо, подрібнюємо його, шлуночок і серденько теж нарізаємо шматочками. Повертаємо м'ясо в каструлю, а разом з ним закладаємо нарізаний не дуже картоплю і рис, варимо майже до готовності. Можна замість рису покласти 4 столових ложки перловки, звареної окремо заздалегідь.
На маслі в сковороді обсмажуємо або пасеруємо дрібно нарізані цибулю і гриби. Перекладаємо вміст сковороди в каструлю, закладаємо також нарізані огірки і розсолу трохи вливаємо. Проварюємо ще 8 хвилин. Розливаємо в тарілки і додаємо зелень, часник, мелений чорний перець.