Супи хороші не тільки як перше обідня страва. У різних країнах люди різних народів готують супи з найрізноманітніших продуктів і з задоволенням їдять їх різний час доби. Особлива група страв - сирні супи, вважається, що загальна ідея і практика їх приготування сформувалася і розвивалася в європейських країнах (а саме, Франції, Швейцарії, Нідерландах і Бельгії), в тих областях, де історично традиційно розвинене сироваріння.
Як готувати сирний крем-суп?
Основні принципи Вже за назвою очевидно, що основним інгредієнтом для сирних супів є сири, отже, підбирати інші продукти потрібно так, щоб вони не перебивали сирний смак страви, а лише видозмінювали і гармонійно доповнювали його. Тому намагаємося вибирати продукти з відносно нейтральними не агресивними смаками. Зрозуміло також, що сирний крем-суп або суп-пюре повинен мати характерну консистенцію, тобто бути достатньо густим. Простий і смачний сирний суп-пюре з вершками і картоплею - рецепт
Інгредієнти: сир твердий (голландський, наприклад) - близько 300 м; вершки натуральні молочні рідкі - 250 мл густі; картопля разваристый - 3 шт.; олія оливкова Extra Virgin - 2 ст. ложки; часник - 1 зубчик; зелень (молодий цибуля, петрушка, базилік, кінза, розмарин, кріп не використовуємо); тертий мускатний горіх - 1 щіпка ; чорний перець мелений - за смаком; сухарики домашні - за бажанням. Приготування Відварюємо очищену картоплю у невеликій кількості води, робимо з нього пюре і розбавляємо відваром до консистенції рідкої сметани.
В окремо каструльці на слабкому вогні доводимо майже до кипіння вершки і додаємо в них тертий сир. Розплавляємо сир у вершках при безперервному помішуванні протягом близько 8 хвилин, після чого з'єднуємо сирно-вершковий крем з картопляною масою. Консистенцію можна регулювати додаванням картопляного відвару. Приправляємо спеціями і оливковою олією, розливаємо в супові чашки, присипаємо подрібненою зеленню і часником. Сухарики подамо окремо, кожен покладе собі в суп в бажаному кількості. Гарне блюдо для сніданку або ланчу.
У другій половині дня «швидкі» вуглеводи небажані (в тому числі, і страви з картоплею), отже, підбираємо для приготування сирного крем-супу овочі з високим вмістом рослинних волокон.
Сирний крем-суп з лососем і вершками - рецепт для другої половини дня
Інгредієнти: сир твердий - 250 г; вершки молочні - 200 мл; філе будь-якої риби лососевої, можна черевця (горбуша, форель, сьомга та ін) - 200 г; брокколі або цвітна капуста - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; перець солодкий червоний - 1 шт.; лавровий лист - 3 шт.; чорний перець мелений, тертий мускатний горіх - по щіпці; часник - 2 зубчики; зелень. Приготування Солодкий перець наріжемо дрібними квадратиками, брокколі розберемо на дрібні качанчики. Помістимо овочі в маленьку каструльку разом з цільної очищеної цибулиною і лавровим листом, заллємо 250 мл води і проваримо протягом 5 хвилин після закипання. Цибулину і лавровий лист викинемо. Брокколі і шматочки перцю виймаємо шумівкою, трохи охолоджуємо і пюрируем з допомогою блендера.
У бульйон, що залишився в каструлі після варіння овочів, закладаємо рибу, нарізану дрібними шматочками, додаємо тертий сир, вливаємо вершки. Проварюємо після закипання протягом 3-8 хвилин. Повертаємо в суп пюрированные овочі. Розливаємо в супові чашки, приправляємо меленими спеціями, присипаємо подрібненою зеленню і часником.
До складу цього супу можна також включити 200 грам цукіні або гарбуза, ці інгредієнти теж проварюємо разом з іншими овочами і пюрируем. Ще до складу такого супу можна включити зварену окремо молоду стручкову квасолю (пюрировать не треба).
До цього супу хліб подаємо житній.