Французький соус Тартар популярний у всьому світі. Протягом багатьох років цим пікантним заправляють соусом найрізноманітніші страви у всіх куточках нашої планети. На європейських столах соус Тартар з'явився в середині дев'ятнадцятого століття. У ті часи у Франції великою популярністю користувався соус майонез. Додаючи в нього різні спеції, місцеві кулінари винайшли новий нескладний рецепт - соус Тартар. На сьогоднішній день класичний рецепт соусу Тартар входить в число самих смачних і відомих соусів світу.
Соус Тартар - відмінне доповнення для риби. Дуже часто його подають до страв з морепродуктів. Також, соус Тартар добре поєднується з м'ясними стравами і овочами. Соус Тартар можна легко приготувати в домашніх умовах. Для цього не потрібні ніякі складні інгредієнти. Процес приготування займає мінімум часу, що особливо зручно в тих випадках, коли потрібно пригощати несподівано наскочили гостей. Далі в статті викладено рецепти, як приготувати соус Тартар в домашніх умовах.
Класичний рецепт соусу Тартар з часником
Інгредієнти 2 варених яєчних жовтка 1 сирий яєчний жовток 120 мл оливкової олії сік 1/2 лимона 100 грамів дрібно нарізаного зеленого цибулі зубчик часнику кілька оливок 1 дрібно нарізаний солоний огірок сіль перець Приготування: Жовтки необхідно ретельно розтерти, додати до них сіль, перець і лимонний сік і добре розмішати до однорідного стану. В отриману масу слід тоненькою цівкою влити оливкову олію, постійно розмішуючи і збиваючи. Коли соус по консистенції нагадуватиме густий майонез, в нього слід всипати дрібно нарізаний зелений лук.
У завершенні соус слід видавити часник, додати дрібно нарізані оливки і огірок.
Соус Тартар готовий!
Рецепт соусу Тартар на основі майонезу
Інгредієнти: 150 грамів майонезу 30 грамів дрібно нарізаних солоних огірків по 1 столовій ложці дрібно нарізаних каперсів і зеленого лука 2 столові ложки лимонного соку сіль перець Приготування: Огірки, цибуля і каперси слід змішати, залити майонезом і залишити в прохолодному місці на 30 хвилин. У суміш слід влити лимонний сік, додати перець і сіль.
За допомогою віночка соус необхідно збити до однорідного стану, після чого подавати до столу.
Соус Тартар на основі майонезу - це спрощений варіант приготування. Витративши мінімум часу можна додати вишуканий смак соусом Тартар будь основного блюда.
Цікаві особливості соусу Тартар:
незважаючи на всесвітньо визнане французьке походження, багато хто вважає, що винахідниками соусу Тартар були татари. Цей висновок був зроблений з-за назви соусу, яке явно відноситься до татарським народам; у соус Тартар можна додавати різноманітні сушені і свіжі трави і овочі. Головна особливість соусу - це те, що, незважаючи на ніжну і однорідну основу, в ньому знаходяться шматочки овочів; рецепт соусу Тартар з часником використовується, як правило, для доповнення страв з птиці і холодного жаркого; оптимальний термін зберігання соусу Тартар, приготованого в домашніх умовах - 2 дні в холодильнику. У скляній банці з кришкою, що щільно закривається соус може зберігатися в холодному місці від 5 до 7 днів; на сьогоднішній день придбати соус Тартар можна в готовому вигляді практично в кожному супермаркеті. Тим не менш, соус, приготований в домашніх умовах значно насиченішим і пікантніше заводського варіанту.