Відомо, що за допомогою смачного соусу можна змінити смак звичайного страви до невпізнання. Соус додає гостроту, пікантність, ніжність, легкість і гаму інших смакових відчуттів, якщо приготовлений правильно і з душею. У цій статті мова піде про соуси до м'яса. Напевно, у кожної господині в арсеналі є пара-трійка рецептів різних соусів для м'яса. Пропонуємо поповнити цю колекцію наступними рецептами.
Гранатовий соус до м'яса
Інгредієнти: 1 склянку свіжого гранатового соку; 1 столова ложка цукру; 2 столові ложки гранатових зерен; по одній чайній ложці крохмалю і лимонного соку. Приготування У каструлю з товстим дном слід влити половину склянки гранатового соку, додати цукор, розмішати і довести до кипіння. Після цього слід зменшити вогонь до мінімального і варити сік з цукром до тих пір, поки його не стане в два рази менше. Періодично вміст каструлі слід помішувати.
Залишився гранатовий сік слід всипати крохмаль, добре розмішати і влити цю суміш тоненькою цівкою в каструлю. Коли вміст каструлі знову закипить, її необхідно зняти з вогню, додати зерна граната і лимонний сік. Гранатовий соус до м'яса слід ще раз розмішати і розлити по соусницам.
Аналогічно можна приготувати вишневий соус до м'яса, використовуючи вишневий сік і ягоди без кісточки.
Білий соус до м'яса
Інгредієнти: 3 столові ложки вершкового масла; 2 столові ложки борошна;2 склянки молока; сіль і перець. Приготування Вершкове масло слід розтопити на сковороді, додати до нього борошно і добре перемішати. Попередньо підігріте молоко (до кипіння не доводити!) слід влити тонкою цівкою в сковороду, постійно помішуючи ложкою, щоб не утворилися грудки. Соус слід кип'ятити протягом 2 хвилин, додати сіль і перець, і зняти з вогню. Білий соус до м'яса готовий!
Кисло-солодкий соус для м'яса
Інгредієнти: 1 цибулина; 2 зубчики часнику; 1/2 середнього імбирного кореня; по 2 столові ложки рослинного масла; соєвого соусу, цукру і сухого шеррі; 1 столова ложка оцту; 3 столові ложки кетчупу; 1 їдальня ложка крохмалю; по 100 мл води і апельсинового соку. Приготування Часник, імбир і цибулю слід дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії. Соєвий соус, цукор, шеррі, оцет, кетчуп і фруктовий сік слід добре перемішати і влити в сковороду з часником, цибулею і імбиром. Постійно помішуючи, вміст сковороди слід довести до кипіння. Крохмаль необхідно розвести в холодній воді і влити в сковороду тоненькою цівкою. Соус слід варити 2-3 хвилини, поки він не загусне до бажаної консистенції. Кисло-солодкий соус до м'яса готовий!
Вершковий соус для м'яса
Інгредієнти: 100 грамів свіжих вершків, 1 столова ложка кукурудзяного борошна, мелений запашний перець, сіль і чорний перець. Приготування Вершки слід вилити в неглибоку каструлю, додати до них борошно і варити на маленькому вогні протягом 5-10 хвилин. Після цього вершковий соус слід посолити і поперчити. Соус готовий!
Вершковий соус вважається чудовим соусом для запікання м'яса. Аналогічно готується молочний соус для м'яса - вершки замінюються молоком, а в кінці варіння в
каструлю додається 1 чайна ложка крохмалю.
Грибний соус до м'яса
Інгредієнти: 200 грамів свіжих печериць; 3 столові ложки борошна; по 2 столові ложки вершкового масла і сметани; 2 маленьких цибулини, зелень кропу. Приготування Гриби слід дрібно нарізати і обсмажити у вершковому маслі до напівготовності. Далі в сковороду слід додати борошно, сіль і перець, все добре перемішати. Через 5 хвилин до вмісту сковороди потрібно додати подрібнену цибулю і сметану. Всю суміш слід гасити 5 хвилин під закритою кришкою, зняти з вогню, посипати свіжою зеленню і подавати до м'ясної страви.