Болоньєзе - таку назву носить м'ясний соус для спагетті. Цей соус був винайдений в італійському містечку Болонья і саме звідси пішла його назва. Соус болоньєзе прийнято готувати для лазаньї, спагеті і пасти, оскільки страви, заправлені цим соусом, виходять надзвичайно ароматними і сочними. У цій статті ви знайдете рецепти не тільки соусу болоньєзе, але і різних макаронів, спагеті та паст болоньєзе.
Рецепт класичного соусу болоньєзе
Перед тим як приготувати соус болоньєзе, необхідно підготувати наступні інгредієнти:
400 грамів м'ясного фаршу (свинячого або яловичого); 5 середніх помідорів; 3 стручки зеленого солодкого перцю; 1 цибулина; 100 мл сухого вина; 8-10 зубчиків часнику; оливкова олія; зелень м'яти і базиліка; сіль за смаком. Слід розігріти На сковороді оливкове масло і обсмажити на ньому м'ясний фарш. Цибулю слід дрібно порізати, часник пропустити через прес, і додати їх до м'яса. Зелений перець слід нарізати і додати до м'яса через 5 хвилин. Ще через 5 хвилин додати натерті на тертці помідори. Коли м'ясо добре обсмажиться, слід дрібно нарубати зелень і додати в соус. Після цього в соус потрібно влити вино. Соус тушкують на середньому вогні, постійно помішуючи протягом 5 хвилин. Після цього кришку каструлі потрібно закрити і гасити ще 2 години до готовності.
Готовим соусом болоньєзе можна заправляти пасти, спагеті, макарони або лазанью. Також, соус можна охолодити і зберігати в холодильнику.
Рецепт лазаньї болоньєзе
Для приготування класичної лазаньі болоньезе необхідно заздалегідь приготувати соус болоньєзе (як в цьому рецепті) і соус бешамель.
Інгредієнти для соусу бешамель:
1 літр свіжого молока; 3 столові ложки вершкового масла; 4 столові ложки борошна; 1/2 чайної ложки мускатного горіха; сіль за смаком. Вершкове масло слід розтопити на гарячій сковороді, додати до нього борошно і молоко і перемішати. Після цього слід додати до соусу сіль і мускатний горіх, перемішати і варити 5 хвилин. Готовий соус потрібно зняти з вогню і охолодити.
Інгредієнти для тіста лазаньї:
350 грамів борошна; 3 яйця; пучок шпинату; сіль. Борошно, яйця і сіль слід змішати, шпинат подрібнити в блендері і додати до одержаної суміші, замісити тісто і залишити його на 30 хвилин в теплому місці. Після цього тісто потрібно розділити на три частини і розкачати в тонкий пласт. Кожен пласт слід нарізати на невеликі смужки (приблизно 5 см на 10 см).
Деко або форму для випічки потрібно змастити вершковим маслом і викласти на неї кілька смужок з тіста «внахлест». На смужки викласти кілька столових ложок соусу болоньєзе, посипати тертим сиром і налити кілька ложок соусу бешамель. Таким чином, слід сформувати кілька шарів лазаньї, накрити зверху тістом, змастити соусом бешамель і запікати в духовці протягом 30 хвилин.
Рецепт пасти болоньєзе
Інгредієнти для приготування пасти болоньєзе:
500 грамів яловичини; 300 грамів сухої пасти (макаронів); 1 цибулина; 1 морквина; 700 грамів свіжих помідорів; 200 мл червоного сухого вина; зелень селери, базиліка і орегано; 70 грамів сиру Пармезан; сіль, перець за смаком. Яловичину слід перемолоти на фарш і обсмажити на оливковій олії до утворення скоринки. Обсмажене м'ясо слід викласти на блюдо і охолодити.
Цибулину і моркву почистити і дрібно нарізати, часник пропустити через прес. Нарізані овочі з часником перекласти в каструлю і обсмажувати 10 хвилин на середньому вогні. Після цього до овочів слід додати фарш і вино, ретельно перемішати і обсмажувати ще 10 хвилин. Далі до м'яса з овочами слід додати натерті помідори, нарубану зелень, сіль і перець і перемішати. Після цього каструлю слід накрити кришкою і тушкувати соус протягом 2 годин.
Пасту слід відварити в солоній воді і додати до соусу. Всі разом потрібно гасити близько 2-х хвилин. Після цього гарячу пасту болоньєзе слід розкласти по тарілках і посипати натертим пармезаном.
За таким же рецептом можна приготувати макарони та спагеті з соусом болоньєзе . Макарони, як і спагетті болоньєзе вважаються відмінним пригощанням для гостей. А класичну лазанью і пасту болоньєзе, перш ніж готувати вдома, можна спробувати в італійських кафе і ресторанах.