Карбонара - це назва гострого італійського соусу, яким заправляють пасту і спагетті. Рецепти приготування пасти, спагеті карбонара популярні не тільки в Італії, але і в нашій країні. Спробувати ці смачні страви можна в різних італійських ресторанах. Крім того, багато господині прагнуть оволодіти майстерністю приготування пасти карбонара. У цій статті представлені рецепти, з яких ви дізнаєтеся, як приготувати спагетті і пасту карбонара.
Рецепт класичного соусу карбонара
Для приготування соусу карбонара необхідні наступні інгредієнти:
350 грамів шинки; 200 грамів свіжих вершків; 4 яєчних жовтки; 70 грамів сиру Пармезан; 2 зубчики часнику; оливкова олія; сіль. Часник слід пропустити через прес і обсмажити в оливковій олії. Шинку потрібно дрібно нарізати, додати до часнику і обсмажувати 5 хвилин.
В окремій каструлі слід збити яйця, додати до них вершки, ретельно перемішати і поставити на маленький вогонь. Коли суміш стане гарячою, до неї потрібно додати шинку з часником. Через кілька хвилин соус слід зняти з вогню і додати до нього потертий сир Пармезан і сіль.
Подавати соус карбонара слід гарячим, разом з, щойно приготованою, пастою.
Рецепт пасти карбонара з вершками
Для приготування пасти карбонара необхідні наступні інгредієнти:
200 грамів шинки; 300 грамів пасти; 100 грамів сиру Пармезан; 100 г бекону; 100 грамів вершків; 50 грамів сухого вина; 1 жовток; оливкова олія; 2 зубчики часнику. Бекон, шинку слід порізати на невеликі шматочки і обсмажити в оливковій олії. Через 5 хвилин до них слід додати пропущений через прес часник і вершки, ретельно перемішати і тушкувати 3 хвилини. Після цього в соус додати вино і натертий сир Пармезан. Всю суміш слід гасити до тих пір, поки вона не загусне. На завершення слід додати жовток і добре розмішати.
Пасту слід відварити, злити воду і викласти на блюдо. Зверху на пасту потрібно вилити соус карбонара. Страву можна прикрасити зеленню і подавати гарячим.
Аналогічно цим рецептом можна готувати макарони та спагеті карбонара з вершками.
Рецепт спагетті карбонара з грибами
Для приготування цієї страви потрібні наступні інгредієнти:
300 грамів спагетті; 200 грамів шинки; 150 грамів грибів; 150 грамів свіжих вершків; 200 грамів сиру Пармезан; зелень базиліка і орегано; оливкова олія; сіль. Шинку слід нарізати на невеликі шматочки, гриби почистити і нарізати. Оливкова олія потрібно розігріти і обсмажити на ньому шинку з грибами. Через 15 хвилин до них слід додати вершки, зробити вогонь маленьким і тушкувати до тих пір, поки вся маса не загусне. На завершення слід додати до соусу зелень - базилік і орегано.
В цей час в солоній воді потрібно відварити спагеті. Спагетті повинні вийти злегка недовареними і пружними.
Гарячі спагетті слід розкласти по тарілках, полити їх соусом карбонара, а зверху посипати тертим сиром Пармезан. Страва готова!
Цікаві факти про соусі карбонара:
порівняно з іншими стравами італійської кухні, рецепт пасти карбонара є наймолодшим - вперше ця паста була приготована в 50-х роках минулого сторіччя; для приготування соусу карбонара італійці використовують не шинку, а гуанчиале - солону свинячу щоку. Це м'ясо практично не містить прожилок, а при обсмажуванні стає прозорим; традиційним сиром для соусу карбонара вважається італійський сир пекоріно романо - овечий витриманий сир.