Лечо національне угорське блюдо, так припало до смаку господаркам різних країн і регіонів, що практично стало одним з основних заготівель на зиму. Рецепти передавалися з покоління в покоління, господині вносили в приготування лечо свої зміни, і в результаті, на сьогоднішній день існує безліч різноманітних рецептів цього простого і смачної страви. Традиційний рецепт угорського лечо включає в себе шпик, підсмажений на свинячому смальці. Рецепт болгарського лечо дивує своїм мінімалізмом - смачний гарнір готуватися виключно з помідорів і солодкого перцю. Домашнє лечо російських господинь більш різноманітно, до його складу можуть входити такі продукти, як морква, цибуля, баклажани, огірки або кабачки. Рецепти заготівлі лечо на зиму прості в приготуванні і мають безліч варіантів. Практично у кожної господині є свій фірмовий рецепт приготування лечо, яким вони з радістю діляться з усіма любителями цієї страви.
Для любителів гострої кухні - рецепт лечо з гострим перцем
Візьмемо 4 помідори, 4 стручка гострого перцю, 10 штук солодкого перцю, 2 середні цибулини, зелень і чорний перець.
Перець і цибулю нарізаємо тонкими смужками. Гострий перець подрібнюємо і викладаємо овочі в глибоку сковороду. Заливаємо овочі в 100 г води і тушкуємо 10 хвилин. Додаємо помідори, порізані скибочками, сіль, перець і зелень. Перемішуємо і тушкуємо. Через півгодини страву можна подавати до столу. Це лечо є хорошим гарніром до смажених ковбасок, м'яса, макаронів.
Рецепти консервування лечо
Рецепт лечо з морквою
На 1 кг моркви візьміть:
3 кг болгарського перцю; 250 мл склянка рослинного масла; 1 л томатної пасти; склянка оцту 6%; 1/4 кг цукру; 1 столова ложка солі. Змішайте масло, оцет і томатну пасту в каструлю і додайте сіль і цукор. Доведіть до кипіння. У киплячий маринад додайте дрібно натерту моркву і порізаний солодкий перець. Проваріть 8 хвилин, розкладіть гаряче лечо в банки і закатайте.
Рецепт лечо з томатною пастою
Це дуже простий і швидкий спосіб заготівлі лечо. На 2 кг перцю вам знадобиться:
800 г томатної пасти; 5 столових ложок цукру; 1 столова ложка солі без гірки. Розведіть пасту з рівною кількістю води, додайте сіль і цукор. Отриману рідину довести до кипіння. Додайте порізаний перець. Прокип'ятіть 20 хвилин, розлийте по банках і закатайте. Банки необхідно перевернути догори дном і укутати на добу.
Багато господинь цікавляться, як приготувати лечо з рисом. Вам знадобиться:
1 кг перцю; 3 кг помідорів; 1 кг моркви; 1 кг цибулі; 250 г склянку рису; 250 г цукру; 3 столові ложки солі; 05 л рослинної олії; 100 г оцту. Підготуємо овочі: нашинкуем перець, натремо на тертці моркву, помідори прокрутимо на м'ясорубці. Змішаємо в каструлі рис, овочі, масло, сіль і цукор. Доводимо до кипіння і варимо 50 хвилин. В кінці додаємо оцет і закочує в банки.
Як приготувати лечо з квасолею на зиму?
На 1/2 кг квасолі знадобитися:
1500 г солодкого перцю; 35 кг помідор; 250 г рослинного масла; 3/4 склянки оцту 9%; 250 г цукру; 2 столові ложки солі. Квасолю попередньо замочуємо на ніч. Відварюємо до м'якості, злегка посоливши. З помідор робимо томатний сік і доводимо до кипіння. Додаємо нашатковану перець і кип'ятимо чверть години. Кладемо в лечо масло, сіль, цукор і квасоля. Кип'ятимо 10 хвилин, і додаємо оцет. Варимо 5 хвилин і закатуємо.
Рецепт лечо з болгарського перцю
На 3 кг солодкого болгарського перцю візьміть:
25 кг помідорів; 1/2 склянки рослинного масла; 1/2 склянки оцту 9%; 3 ст. л. цукру; 2 ч л солі. Змішуємо масло, цукор, сіль, оцет і прокрученные на м'ясорубці помідори. Доведемо до кипіння і додамо перець, нарізаний кільцями. Кип'ятимо 15 хвилин, помішуючи, на повільному вогні. Закатуємо в банки.
Приготування лечо з баклажанів
Смачне і незвичайне лечо на зиму прекрасно підійде до святкового столу.
На 4 кг баклажанів підготуйте наступні інгредієнти:
1 кг солодкого перцю; 1 кг моркви; 2 кг помідорів; 10 часточок часнику; 10 середніх цибулин; 250 мл оцту; 1/2 л рослинного масла; 250 г цукру; 4 столові ложки солі. Баклажани помийте і наріжте кубиками. Моркву потрібно потерти на тертку, цибулю і перець нарізати півкільцями, часник подрібнити, а помідори прокрутити на м'ясорубці. Викладіть овочі в емальовану каструлю. Додайте інші інгредієнти. Доведіть до кипіння. При середній температурі проваріть близько години. Розкладіть у банки і закатайте.
Рецепт лечо з кабачків
На 3 кг кабачків знадобляться:
6 штук солодкого перцю; 1 л томатного соку; 1 стручок гіркого перцю; 100 г часнику; 200 г оцту; 2 столові ложки солі; 1 склянку цукру. Солодкий і гіркий перець з часником прокрутити на м'ясорубці. Змішайте з томатним соком, сіллю, цукрів і оцтом і проваріть 10 хвилин. Додайте кабачки, нарізані кубиками. Варіть 20 хвилин. Гаряче лечо залийте в банки і закатайте.
Як зробити лечо з огірків?
Для такої оригінальної заготовки на зиму вам знадобиться:
5 кг огірків; 25 кг помідорів; 1 кг болгарського перцю; 1 головка часнику; по 200 г рослинного масла, 6% оцту і цукру; 3 столові ложки солі. Помідори і перець прокрутити на м'ясорубці, додайте інші інгредієнти, крім огірків. Проваріть 15 хвилин і додайте огірки, нарізані колечками. Варіть 10 хвилин. Додайте подрібнений часник і загорніть в банки.
Простий рецепт лечо на зиму
1 кг томат-пюре розведіть у рівній кількості води, додайте 1 кг нарізаного перцю, 1 столову ложку солі і 2-3 ложки цукру. Прокип'ятіть 10 хвилин. Розкладіть в літрові банки стерилізують пів години і закочуйте.
Як приготувати лечо з перцю без оцту?
На 25 кг солодкого перцю візьмемо:
05 кг цибулі; 2 кг помідорів; 20 р солі. Перець і помідори нарізаємо скибочками. Цибулю дрібно шаткуємо. Викладаємо овочі в емальовану каструлю. Додаємо 3 столові ложки води, сіль, можна додати чорний перець. 10 хвилин тушкуємо під кришкою. Заливаємо лечо в літрові банки таким чином, щоб підлива покривала овочі. Ставимо банки в киплячу воду на 3/4 години, закатуємо.
А ось ще один рецепт лечо на зиму без оцту
3 кг помідорів; 10 шт. великого солодкого перцю; 250 г цукру; 5 часточок часнику; 1 столова ложка солі. Нарізаємо соломкою перець і 15 кг помідор. Додаємо подрібнений часник і варимо 10 хвилин. Ріжемо помідори, що залишилися, і додаємо з сіллю і цукром. Ще 10 хвилин варимо і закатуємо.
На завершення, традиційний російський рецепт лечо на зиму
1.5 кг болгарського перцю; 3 кг помідорів; 1/2 кг моркви; 1/2 кг цибулі; 100 мл оцту; 200 мл рослинного масла; 2 столові ложки солі; 1 склянку цукру. У прокрученные на м'ясорубці помідори додаємо масло сіль і цукор. 15 хвилин кип'ятимо і додаємо терту моркву і оцет. Ще 15 хвилин кип'ятимо і додаємо нарізану цибулю і перець. Кип'ятити 30 хвилин. Розливаємо в банки і закатуємо.
Існує багато способів, як готувати лечо. Не бійтеся експериментувати і у вас обов'язково з'явитися свій фірмовий рецепт цього смачного страви.