Що б ви не зібралися готувати, свинячі чи реберця, курку або біфштекс, в соусі барбекю ці страви будуть ще більш смачними. Залишилося тільки розібратися, як приготувати соус барбекю.
Начебто б, чого простіше, подивилися склад і зробили соус з цих компонентів. А от нічого подібного! Варіантів приготування соусу барбекю безліч, від простого змішування готових соусів до серйозної роботи з овочами і прянощами. Як приготувати соус барбекю, яким із запропонованих нижче варіантів, вирішуйте самі.
Простий рецепт соусу барбекю
Інгредієнти: кетчуп - 1/2 склянки; коричневий цукор - 1/3 склянки; яблучний оцет - 1 ст. ложка; соєвий соус - 2 ч. ложки; вустерширський соус - 2 ч. ложки. Приготування Перемішуємо гарненько всі інгредієнти в мисці. Частина соусу можна використовувати при приготуванні м'ясних страв, решта соус краще вживати, поїдаючи основне блюдо.
Соус барбекю з прянощами Інгредієнти: цибуля - 1 шт.; материнка - за смаком; вершкове масло - 100 г; часник - 1/2 зубчики; подрібнена петрушка - 2 ст. ложки; лимонний сік - за смаком; мелений чорний перець - за смаком; червоне вино - 250 г; сіль - за смаком. Приготування Нарізаємо великими шматочками цибулю, обсмажуємо на половині взятого вершкового масла до золотистого кольору. Додаємо роздавлений часник, материнку, перець, лимонний сік і сіль. Ставимо на малий вогонь на пару хвилин, додаємо вино і тримаємо на слабкому вогні ще 3-4 хвилини. Після додаємо вершкове масло і петрушку.
Соус барбекю «з димком» Інгредієнти: томатний соус - 500 г; коричневий цукор - 1/4 склянки; вустерширський соус - 1/4 склянки; яблучний оцет - 1/4 склянки; солодка гірчиця - 2 ст. ложки; рідкий дим - 2 ч. ложки; мед - 2 ст. ложки; морська сіль - 1/2 ст. ложки; чорний перець, часникова пудра, червоний солодкий перець, мелений корінь селери, цибулина пудра - за смаком. Приготування Кладемо в каструльку томатний соус, додаємо інші інгредієнти і добре все розмішуємо. Ставимо на малий вогонь і, продовжуючи заважати, варимо хвилин 7-15 поки консистенція не здасться вам потрібною. Якщо хочете зробити соус більш густим, можна додати трохи крохмалю, тільки не забувайте добре розмішувати, інакше соус вийде з грудочками.
Гострий соус барбекю Інгредієнти: помідори - 5 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; цибулина червона - 1 шт.; сіль - за смаком; часник - 2 зубчики; червоний перець чилі - 1 шт.; оцет бальзамічний - 2 ст. ложки; цукор - 1 1/2 ст. ложки; мелений чорний перець - за смаком; рослинне масло - 2 ст. ложки. Приготування Моєму помідори і ріжемо на половинки. Очищаємо цибулю і часник. Цибулю нарізаємо часточками. Перець миємо, розрізаємо навпіл і очищаємо від насіння. Складаємо всі овочі в миску, додаємо оцет, сіль, масло і цукор. Все добре перемішуємо. Викладаємо овочі на деко і ставимо на півгодини в розігріту до 180оС духовку. Після перекладаємо овочі в кухонний комбайн і подрібнюємо всі інгредієнти до однорідної маси, далі перекладаємо все в миску, додаємо томатну пасту і перчимо за смаком.
Оригінальний рецепт соусу барбекю
Інгредієнти: вишня - 1/2 чашки; соєвий соус - 2/3 чашки; соус хойсин - 2/3 чашки; коричневий цукор - 1/2 чашки; сіль - 1 ч. ложка; китайський порошок п'яти спецій - 1 1/2 ч. ложки; паста з чорних бобів - 2 ч. ложки; часник - 4 зубчики. Приготування Зубчики часнику подрібнюємо і висипаємо в каструлю. Вишню очищаємо від кісточок, подрібнюємо і кладемо в каструлю. Туди ж відправляємо всі інші інгредієнти і перемішуємо. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо її вміст до кипіння. Вогонь зменшуємо і варимо 10 хвилин на малому вогні, поки соус не загусне до бажаної консистенції. Готовий соус охолоджуємо і подаємо до столу з м'ясним блюдом.