Назва цього соусу складається з двох частин: "тері" - блищати і "яки"- смажити. Це скоріше спосіб приготування їжі, ніж просто соус. Страви з використанням соусу терики виходять дійсно блискучими, немов покритий лаком. Перед тим, як приготувати соус теріякі , вам доведеться трохи пошукати на полицях супермаркету необхідні інгредієнти. Основа теріякі - це рисове вино "Мюрин". Саме це вино і надає такий особливий аромат і смак соусу. Воно досить густе і солодке, так що застосовують його тільки в кулінарії. "Мюрин" є продуктом ферментації пропареного рису, дріжджів і японського джина. Для приготування соусу в домашніх умовах "Мюрин" можна замінити рисової горілки саке з додаванням цукру в співвідношенні 3:1. Також для приготування теріякі знадобиться соєвий соус, рисова горілка саке і цукор. Розглянемо два найпопулярніших рецепту соусу теріякі.
Як приготувати соус теріякі?
Спосіб 1-й Інгредієнти: соєвий соус 6 ст. л.; цукор 2 ст. л.; рисове вино "Мюрин" 6 ст. л.; мелений імбир 1 ст. л Приготування: необхідно змішати всі інгредієнти в невеликій каструльці. Поставити каструлю на слабкий вогонь і дочекатися повного розчинення цукру. Готовий соус зберігати в холодильнику.
Спосіб 2-й Інгредієнти: саке 100 мл; "Мюрен" 100 мл; соєвий соус 100 мл; коричневий цукор(неочищений) 1 ст. л. Приготування: все змішуємо в невеликій каструльці. Доводимо до кипіння на помірному вогні. Продовжуємо готувати, поки соус не упарітся в два рази. Готовий соус повинен бути схожий на густий сироп. Зберігати в холодильнику.
Страви з соусом теріякі
Соус практично універсальний. Він однаково добре поєднується і з рибою, і з м'ясом, навіть креветки з соусом теріякі перетворюються у вишукану страву. З приготуванням соусу теріякі ми вже розібралися, тепер розглянемо найпростіші рецепти страв з використанням цього соусу.
Рецепт курки з соусом теріякі Інгредієнти: куряча грудка 4 шт; рослинна олія; соус теріякі. На філе робимо невеликі надрізи, це допоможе краще прожарити птицю. Якщо курячі грудки дуже товсті, їх можна трохи відбити або розрізати на два тонких шару. На середньому вогні гарненько розігріти сковорідку з олією. Смажимо до золотистого кольору. Намагайтеся не пересушити курку. Тепер, коли просмажене м'ясо, можна зробити двома способами. Можна злити трохи залишився масла і налити туди соус. Коли соус закипить, повертаємо нашу курку і перевертаємо кілька разів, щоб вона гарненько просочилася. Для любителів хрусткої скоринки є другий варіант: соус можна просто добре розігріти і полити їм готову курку, тоді скоринка не розм'якне. На гарнір подавати варений рис.
Салат з креветками в соусі теріякі Інгредієнти: королівські креветки 10-12 шт.; 3-4 листків салату Айсберг; помідор 2 шт.; часник 1 зубчик; соус теріякі 2 ст. л.; сіль; мелений чорний перець. Відваріть креветки до готовності і вийміть з панцира. Салат Айсберг порвіть руками, можна замінити іншим салатом. Помідори нарізати невеликими скибочками. Часник дрібно порубати. Змішати всі інгредієнти і заправити соусом теріякі. Посолити, поперчити. Дуже добре відтінятиме смак смажений кунжут, посипаний зверху.