Вернуться назад Распечатать

Рецепт соусу теріякі

Рецепт соусу теріякі
Назва цього соусу складається з двох частин: "тері" - блищати і "яки"- смажити. Це скоріше спосіб приготування їжі, ніж просто соус. Страви з використанням соусу терики виходять дійсно блискучими, немов покритий лаком. Перед тим, як приготувати соус теріякі , вам доведеться трохи пошукати на полицях супермаркету необхідні інгредієнти. Основа теріякі - це рисове вино "Мюрин". Саме це вино і надає такий особливий аромат і смак соусу. Воно досить густе і солодке, так що застосовують його тільки в кулінарії. "Мюрин" є продуктом ферментації пропареного рису, дріжджів і японського джина. Для приготування соусу в домашніх умовах "Мюрин" можна замінити рисової горілки саке з додаванням цукру в співвідношенні 3:1. Також для приготування теріякі знадобиться соєвий соус, рисова горілка саке і цукор. Розглянемо два найпопулярніших рецепту соусу теріякі.

Як приготувати соус теріякі?


Спосіб 1-й
Інгредієнти:

  • соєвий соус 6 ст. л.;

  • цукор 2 ст. л.;

  • рисове вино "Мюрин" 6 ст. л.;

  • мелений імбир 1 ст. л


  • Приготування: необхідно змішати всі інгредієнти в невеликій каструльці. Поставити каструлю на слабкий вогонь і дочекатися повного розчинення цукру. Готовий соус зберігати в холодильнику.
    Спосіб 2-й
    Інгредієнти:

  • саке 100 мл;

  • "Мюрен" 100 мл;

  • соєвий соус 100 мл;

  • коричневий цукор(неочищений) 1 ст. л.


  • Приготування: все змішуємо в невеликій каструльці. Доводимо до кипіння на помірному вогні. Продовжуємо готувати, поки соус не упарітся в два рази. Готовий соус повинен бути схожий на густий сироп. Зберігати в холодильнику.

    Страви з соусом теріякі


    Соус практично універсальний. Він однаково добре поєднується і з рибою, і з м'ясом, навіть креветки з соусом теріякі перетворюються у вишукану страву. З приготуванням соусу теріякі ми вже розібралися, тепер розглянемо найпростіші рецепти страв з використанням цього соусу.
    Рецепт курки з соусом теріякі
    Інгредієнти:

  • куряча грудка 4 шт;

  • рослинна олія;

  • соус теріякі.


  • На філе робимо невеликі надрізи, це допоможе краще прожарити птицю. Якщо курячі грудки дуже товсті, їх можна трохи відбити або розрізати на два тонких шару. На середньому вогні гарненько розігріти сковорідку з олією. Смажимо до золотистого кольору. Намагайтеся не пересушити курку. Тепер, коли просмажене м'ясо, можна зробити двома способами. Можна злити трохи залишився масла і налити туди соус. Коли соус закипить, повертаємо нашу курку і перевертаємо кілька разів, щоб вона гарненько просочилася. Для любителів хрусткої скоринки є другий варіант: соус можна просто добре розігріти і полити їм готову курку, тоді скоринка не розм'якне. На гарнір подавати варений рис.
    Салат з креветками в соусі теріякі
    Інгредієнти:

    Рецепт соусу теріякі
  • королівські креветки 10-12 шт.;

  • 3-4 листків салату Айсберг;

  • помідор 2 шт.;

  • часник 1 зубчик;

  • соус теріякі 2 ст. л.;

  • сіль;

  • мелений чорний перець.


  • Відваріть креветки до готовності і вийміть з панцира. Салат Айсберг порвіть руками, можна замінити іншим салатом. Помідори нарізати невеликими скибочками. Часник дрібно порубати. Змішати всі інгредієнти і заправити соусом теріякі. Посолити, поперчити. Дуже добре відтінятиме смак смажений кунжут, посипаний зверху.