Білий соус Бешамель готується з борошна, злегка спассерованной в маслі, а потім привареною в молоці або вершках (можливі різні варіації цього рецепту). Про це соусі багато чули, однак мало хто знає, як зробити його так, щоб він був ніжним, вишуканим і без грудочок.
Щоб приготувати соус бешамель, потрібно 2 цибулини, 750 мл молока, 2 столові ложки пшеничного борошна, 4 столові ложки сільського вершкового масла, сіль, мелений чорний перець.
Готуємо соус Приготування соусу бешамель зазвичай не займає багато часу. Очищений ріпчасту цибулю наріжемо не занадто дрібно, потім викладемо в каструльку з молоком. Доведемо до кипіння і залишаємо настоюватися хвилин на 20 потім процідимо через сито. Розтопимо масло в окремому сотейнику, додамо борошно і перемішати лопаткою. Будемо обсмажувати борошно до приємного бежевого відтінку, а після цього дольем в сотейник молоко. Доводимо соус до кипіння, поперчити і присолим за смаком. Протомим на самому малому вогні протягом 20 хвилин, безперервно помішуючи лопаткою і соус готовий. Слід зауважити, що якщо планується подавати соус до м'ясних або рибних страв, то замість вказаної кількості молока можна використовувати суміш (1:1) молока і м'ясного (або рибного) бульйону.
Бешамель з грибами
Інгредієнти: склянка молока (250 мл); стакан м'ясного бульйону; 03 склянки борошна; 2-3 столових ложки сільського вершкового масла; 100 г чистих сушених грибів; 2 яєчних жовтка; сіль; перець. Приготування: Розтопити в сотейнику масло, додамо борошно, перемішаємо. Будемо смажити на слабкому вогні борошно до приємного бежевого відтінку. Після акуратно увіллємо в сотейник молоко і ретельно перемішаємо до однорідності. Додамо 2 яєчних жовтка, акуратно, тонкою цівкою увіллємо м'ясний бульйон, підсолимо і перемішаємо. Після закипання додамо сушені (попередньо добре промиті) гриби (можна використовувати грибний порошок). Ще раз доводимо соус до кипіння і притомим протягом 20 хвилин, безперервно помішуючи лопаткою.
Вершковий Бешамель
Можна приготувати соус Бешамель з вершками.
Інгредієнти: 100 г натурального сільського вершкового масла; 1 склянку 20% молочних вершків; 2 столові ложки пшеничного борошна в/с; трохи м'ясного бульйону; сіль; перець чорний мелений; трохи тертого мускатного горіха. Приготування: У сотейник з розтопленим маслом всипаємо борошно, помішуючи лопаткою, обсмажуємо, додаємо бульйон, а потім - холодні вершки, після чого уварюємо соус до необхідної консистенції.
Паста з соусом Бешамель
Добре приготувати пасту з соусом Бешамель - це дуже смачна страва, що готується просто і швидко з самих прозаїчних інгредієнтів.
Інгредієнти: власне паста (будь-які вироби); 2 столові ложки натурального сільського вершкового масла; 1 склянка вершків; 2 столові ложки пшеничного борошна в/с; 130 г сиру; невеликий шматочок шинки; перець чорний мелений; сіль; тертий мускатний горіх. Приготування: Спочатку відварюємо пасту до стану al dente в злегка підсоленій воді і одночасно готуємо соус: у сотейнику на малому вогні розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно, перемішуючи лопаткою, щоб не було грудочок, і обсмажуємо її до приємного рум'яного відтінку. Злегка додаємо сіль, додаємо вершки і доводимо на найменшому вогні до потрібної густоти, безперервно помішуючи лопаткою або віночком. До кінця процесу додаємо тертий мускатний горіх - соус готовий. Тепер дві третини натертого на крупній тертці сиру додаємо в соус і прогріваємо його, постійно помішуючи лопаткою, щоб сир злегка подплавился, після чого знімаємо з вогню. Відкидаємо

відварену пасту на друшляк і повертаємо назад в посуд, в якій її відварювали. Нарізаємо шинку короткою соломкою і додаємо туди ж. Додаємо соус і ретельно перемішуємо. При подачі добре посипати страву подрібненим часником і зеленню (базилік, петрушка, коріандр, розмарин). Можна присипати пасту з соусом тертим сиром і подавати. До такого вишуканої страви добре подати світлого столового вина.
З чим їдять соус бешамель?
Такий соус цілком гармонійно поєднується з білим м'ясом, рибою, овочами, яйцями і багатьма іншими продуктами.