Карамельний соус - мрія кожного ласуни. Втім, він відмінно «працює в парі» не тільки з десертами, але і з м'ясом. Обов'язково спробуйте, якщо вам не чужі кулінарні експерименти.
Як приготувати карамельний соус?
Інгредієнти: вершки - 1/2 ст.; цукор коричневий - 140 г; цукор ванільний - 10 г; масло вершкове - 35 г; мед - 25 г; вода - 1 ст. ложка; щіпка солі. Приготування У каструльці змішуємо цукор, воду, олію, мед і сіль. Ставимо на плиту, і помішуємо, поки цукор повністю не розчиниться. Після закипання накриваємо кришкою і тушкуємо 5 хвилин на середньому вогні. Додаємо гарячі вершки (чим жирніше, тим густіше вийде соус) і варимо, помішуючи, ще 3 хвилини. Даємо охолонути, переливаємо в банку і ховаємо на ніч у холодильник. До сніданку соус загусне і його можна подавати просто так - до чаю, або полити їм пиріг, млинці, оладки.
Свинина в карамельному соусі - рецепт
М'ясо просочиться соками і ароматами яблука з карамеллю. А соус додасть свинині яскравий, насичений колір і легкий, трохи терпкий смак. Не бійтеся, занадто солодко не буде!
Інгредієнти: свинина - 500 г; яблуко - 1 шт.; сіль - 2/3 ч. ложки. Для соусу:
цукор коричневий - 3 ч. ложки; оцет яблучний - 1 ч. ложка; коньяк - 2 ч. ложки; вода - 3 ст. ложки. Приготування Очищені яблука нарізаємо не дуже тонкими часточками і викладаємо на подвійний шар фольги. Зверху накриваємо м'ясом.
Розчиняємо сіль в 2-х столових ложках води, і з допомогою шприца робимо цим розсолом часті ін'єкції свинині. Загортаємо фольгу не дуже щільно і запікаємо м'ясо 40 хвилин при температурі 220 градусів.
Тим часом займемося соусом. Висипаємо в сковороду цукор, заливаємо водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Коли карамель потемніє до червоно-коричневого кольору, знімаємо з плити і додаємо оцет з коньяком. Помішуємо до повного розчинення карамелі.
В кінці запікання виймаємо свинину з духовки, відкриваємо фольгу, і поливаємо соусом. Збільшуємо температуру до максимуму і знову відправляємо м'ясо в духовку (фольгу не загортаємо!). Через пару хвилин свинину дістаємо, перевертаємо, поливаємо скопившемся внизу соусом і підрум'янюємо в духовці з іншого боку. Готове м'ясо закриваємо фольгою і даємо «відпочити» хвилин 10.
Як зробити томатно-карамельний соус?
Інгредієнти: цукор - 4 ст. ложки; сік томатний - 2/3 ст.; суміш перців-1 /3 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Висипаємо цукор в сковороду і ставимо на середній вогонь. Додаємо сіль, перець.
Коли цукор майже повністю розчиниться, вливаємо томатний сік.
Порада: томатний сік краще брати не домашній, а магазинний, але хорошої якості. Він більш однорідний і має дрібною текстурою.
Варимо кілька хвилин, до загусання. Можна додати улюблені спеції і трохи часнику, але обережно - ви ризикуєте «перебити» тонкий смак поєднання карамелі і томату. Ідеальний, густий і ароматний карамельний соус до шашлику і м'яса гриль готовий!