Tzatziki - у нас це назва вимовляють по-різному - і «цацики», і «дзадзікі» і «дзадзикі». Однак від вимови суть цієї страви не змінюється. Його можна їсти просто так або намазувати на хліб, лаваш, а можна навіть подати до смаженого м'яса і до шашлику. Дзадзикі - це дивовижно ніжний грецький соус, який складається з часнику, зелені і свіжих огірків. Він чудово підходить для вживання в жарку погоду, так як володіє освіжаючим смаком і приємним післясмаком. Соус дзадзикі можна подавати до гарячих страв, як підливи, а можна і як макательного соусу з грінками, крекерами або овочами. Особливо смачно поєднувати його з картоплею, запеченої в духовці.
Давайте розглянемо з вами рецепт приготування дзадзікі, цього чудового соусу з оригінальною назвою.
Дзадзикі - рецепт
Інгредієнти: огірок - 2 шт.; сметана - 200 мл; сир - 100 г; часник - 2 зубчики; олія оливкова - 2 ст. ложки; лимонний сік і сіль - за смаком. Приготування Грецький йогурт є головною складовою соус дзадзікі. Він відрізняється від представлених на російському ринку тим, що зовсім не солодкий і більше нагадує густу сметану. Тому для того, щоб нам з вами домогтися схожого смаку, ми беремо 20% сметану і додаємо в неї трохи сиру, заздалегідь витиснувши з нього зайву рідину за допомогою марлі. Гарненько перемішуємо отриману масу і відставляємо на деякий час в сторону.
Тепер беремо свіжі молоденькі огірки з ніжною м'якоттю, акуратно зрізаємо шкірку і натираємо на дрібній тертці. Звичайно, за класичним рецептом з них потрібно вичавити тільки сік і додати до йогурту. Але ми з вами натремо їх на дрібній тертці і додаємо пюре до сметані, тому що, якщо ми залишимо тільки сік без м'якоті, соус може вийти рідким і водянистим.
Далі потрібно часник очистити і також натерти на дрібній тертці. Це одна з найважливіших складових цього
рецепту, тому що часник надає особливу пікантність соусу і формує неповторний, специфічний смак.
У висновку ви можете додати в суміш трохи оливкової олії і кілька крапель лимонного соку. Приправляємо грецький соус дзадзікі сіллю, перцем і дуже добре перемішуємо.
Подаємо дзадзікі на стіл в глибокому салатнику, прикрасивши готову страву оливками або маслинами для того, щоб повністю відтворити у себе вдома грецьку атмосферу. Ну і, звичайно ж, обов'язково потрібно подати свіжий лаваш або білий хліб, щоб як слід насолодитися і оцінити всю пишноту даного соусу. Приємного апетиту!