Як зробити і без того смачну і ароматну рибу ще краще? Ну звичайно подати до неї ще соус. Саме він перетворить просте блюдо в шедевр, усуне не завжди приємний рибний запах і доповнить смак страви. Зараз ми розповімо вам декілька рецептів приготування смачних соусів до риби.
Білий соус до риби - рецепт
Інгредієнти: яєчні жовтки - 3 шт.; рибний бульйон - 100 г; вершки - 250 мл; сік лимона - 1 ч. ложка; сіль, мускатний горіх - за смаком. Приготування У вершки додаємо яєчні жовтки і збиваємо. Потім потроху вливаємо рибний бульйон, перемішуємо і ставимо на вогонь, нагріваємо соус, але не кип'ятимо. Після чого додаємо сік лимона, сіль, мускатний горіх.
Молочний соус для риби
Інгредієнти: молоко - 2 склянки; борошно - 2 ст. ложки; вершкове масло - 2 ст. ложки; сіль - за смаком. Приготування На сковороді розтоплюємо вершкове масло, у нього потихеньку додаємо борошно, перемішуємо, щоб не було грудочок. Після цього вливаємо молоко і доводимо соус до кипіння, досолює за смаком і кип'ятимо 5 хвилин. Потім соус охолоджуємо і подаємо до риби. За цим рецептом він вийде середньої густоти, якщо ж ви бажаєте отримати більш рідкий соус за подобою підливи, то достатньо буде взяти 1 столову ложку борошна і 1 столову ложку вершкового масла.
Вершковий соус для риби - рецепт
Інгредієнти: вершки 33%-ї жирності - 150 мл; вершкове масло - 40 г; лимонний сік - 10 р. Приготування Змішуємо вершки з лимонним соком, упарюємо їх на невеликому вогні. Маса повинна зменшитися в об'ємі на 1/3. Після цього додаємо охолоджене вершкове масло і даємо соусу охолонути.
Як варіант, лимонний сік можна замінити сухим білим вином. А той, хто стоїть соус можна додати різні наповнювачі: тертий імбир, подрібнені оливки, каперси і навіть маринований або солоний огірок. Але тут важливо не перестаратися, адже соус повинен доповнити смак риби, а не перебити його. Можна трохи урізноманітнити смак як соусу, так і страви, приготувавши вершково-сирний соус.
Часниковий соус для риби
Інгредієнти: оливковий майонез - 100 г; сир моцарелла - 50 г; сметана - 100 г; часник - 2-3 зубчики. Приготування Натираємо на дрібній тертці сир моцарелла. Часник пропускаємо через прес. Змішуємо сметану з майонезом, сиром і часником. Даємо соусу просочитися смаком і запахом часнику і подаємо до риби. Також такий соус чудово підходить до овочів, птиці, різних салатів. Інші варіанти цього рецепта можна подивитися в статті «Часниковий соус» .
Соус для риби зі сметаною
Інгредієнти: сметана - 1 склянка; борошно - 50 р; вершкове масло - 50 г; сіль, спеції - за смаком. Приготування Спочатку на сухій сковороді обсмажуємо борошно. Коли вона придбає золотистий колір, вогонь вимикаємо, борошно трохи охолоджуємо, а потім додаємо вершкове масло, сіль, спеції і потихеньку додаємо сметану. Все добре перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо близько 5 хвилин на невеликому вогні. Потім соус ще раз добре розмішуємо і проціджуємо. При бажанні можна ще додати подрібнений часник і зелень. В такому випадку це вже буде сметано-часниковий соус до риби.
Соус для риби з йогурту
Інгредієнти: натуральний несолодкий йогурт - 150 мл; кріп - 1 пучок; лимон - 1 шт.; часник - 2 зубчики. Приготування Кріп дрібно нарізаємо, видавлюємо сік з лимона, часник пропускаємо через прес. Всі інгредієнти змішуємо з йогуртом, при бажанні можна ще підсолити. Даємо соусу настоятися і подаємо до столу.
Вершково-ікорний соус для риби
Інгредієнти: вершки 35%-ної жирності - 200 мл; лимон - половина; червона ікра - 2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування З половини лимона очищаємо цедру, натираємо її на дрібній тертці, а з серцевини видавлюємо сік. У сотейник виливаємо вершки, доводимо до кипіння, додаємо подрібнену цедру, сік лимона і сік за смаком. Трохи упарюємо масу, щоб соус загус. Потім охолоджуємо соус, додаємо лимонний сік, а в самому кінці додаємо ікру. Важливо не викладати її в гарячий соус, інакше вона звариться, стане твердою, і соус буде зіпсований.