Про приготуванні і смакових якостях деяких соусів гурмани практично складають легенди. Не претендуючи на літературні лаври, спробуємо просто приготувати смачний соус до курки.
Апельсиновий соус до курки
Дуже простий у приготуванні, апельсиновий соус надає курці дуже приємний, навіть вишуканий смак.
Інгредієнти: апельсиновий сік - 200 мл; апельсин - 1 шт.; печериці - 10 шт.; часник - 2 зубчики; біле вино - 100 мл; перець; сіль. Приготування Часник розтираємо і змішуємо з дрібкою солі. Нарізаємо апельсин і гриби тонкими скибочками і змішати з часником і сіллю, заливаємо білим вином і апельсиновим соком.
Білий соус до курки
Цей варіант соусу для прихильників традиційної рецептури.
Інгредієнти: борошно - 1 ст. ложка; бульйон -1 ст.; масло вершкове; жовток яєчний - 1 шт.; сіль. Приготування Борошно на вершковому маслі підсмажуємо до золотистого відтінку. Потім додаємо підігрітий бульйон, помішуючи поджаривающуюся борошно, щоб уникнути утворення грудок. Постійно перемішуючи, варимо до загустіння, додаємо сіль і перець. Загустевшему соусу даємо охолонути і вбиваємо яєчний жовток (в гарячий соус не можна - жовток згорнеться). Гарнируем курку в білому соусі рисом.
Кисло-солодкий соус до курки
Якщо вам захотілося екзотики, приготуйте курку в кисло-солодкому соусі.
Інгредієнти: перець болгарський - 2 шт.; ананаси консервовані - 1 банка; крохмаль - 1ст. ложка; кетчуп або томатна паста - 2 ст. ложки; яблучний оцет - 1 ст. ложка; імбир - 100 г; рослинне масло. Приготування Розігріваємо олію в сковороді. Вимитий і обсушенный болгарський перець очищаємо і ріжемо великими шматочками, імбир чистимо і тремо на тертці. Потім обсмажуємо перець 1-2хвилини, додаємо імбир, оцет, половину склянки кип'яченої води (можна соку, в якому знаходилися ананаси) і порізані на шматочки ананаси. При використанні води потрібно додати 2 столові ложки цукру. Перемішуємо і протушиваем протягом 2-3 хвилин. Можна додати подрібнений часник. Після цього додаємо кетчуп або томатну пасту і крохмаль. Ще раз перемішуємо, знімаємо кисло-солодкий соус з плити.
Вершковий соус до курки
Смак цього ніжного вершкового соусу чудово поєднується з вареною куркою та субпродуктами.
Інгредієнти: борошно пшеничне - 50 г; вершки - 6 мл; масло вершкове - 40 г; сіль, спеції за смаком. Приготування Борошно, постійно помішуючи, обсмажуємо на вершковому маслі до отримання золотистого кольору. Вимикаємо плиту, додаємо вершки і розм'якшене вершкове масло. Потім солимо, додаємо спеції і добре перемішуємо.
Сирний соус до курки
Цей соус додасть до звичайної смаженої курки пікантну нотку.
Інгредієнти: «Пармезан» - 100 г; густі вершки або сметана - 100 мл; гостра гірчиця - 2 ст. ложки; сіль, перець. Приготування Натираємо сир на дрібній тертці. Вершки нагріваємо майже до температури кипіння, додаємо сир і розмішуємо його, поки він не розчиниться. Солимо, перчимо, додаємо гірчицю. Щоб зробити соус погостріше, можна додати щіпку чилі. До м'яса подаємо соус гарячим.
Гострий соус до курки
Нескладний у приготуванні, але дуже смачний соус до курки.
Інгредієнти: часник - 3-4 зубчики; сметана - 500 г; томатна паста за смаком; сіль. Приготування У миску викладаємо сметану, додаємо томатну пасту і розмішуємо. Колір суміші має вийти темно-рожевим, видавлюємо часник, солимо. Гострий соус готовий, подаємо з смаженої або запеченої куркою.