Будь-яке смачне блюдо удвічі смачніше, якщо до нього подають який-небудь оригінальний соус. А вже якщо це соус з печериць, то не завадить відразу готувати подвійну порцію. Грибний соус підходить практично до будь-якої їжі. Дивна паста з грибним соусом, будь-які овочі, м'ясо, риба.
Приготування грибного соусу з печериць
Технологія приготування будь-якого виду грибних соусів в принципі схожа. Слід дотримуватися деякі правила, і соус буде завжди виходити однорідним, ароматним і смачним.
Як приготувати соус з печериць?
для соусу беріть тільки міцні, молоді гриби; верхню плівку з капелюшка гриба краще знімати; якщо борошно підсмажити, перед тим як додати в соус, соус вийде більш смачним; якщо в соусі утворилися грудочки - розбийте їх за допомогою блендера, або процідіть; щоб соус при остиганні не вкрилася плівкою, накрийте його вологим папером для випічки. Соус з печериць зі сметаною
Інгредієнти: шампіньйони - 600 г; яловичий бульйон - 300 мл; борошно - 1 ст. ложка; цибуля порей (ніжка) - 4 шт.; масло вершкове - 1 ст. ложка; сметана - маленька баночка; сіль, спеції - за смаком; зелень петрушки - 1 пучок. Приготування Очищаємо печериці від верхньої плівки, сміття і промиваємо. Тоненько шаткуємо й опускаємо в киплячий бульйон, щоб зварилися до готовності. Зазвичай це займає не більше півгодини.
Розтоплюємо на сковороді вершкове масло і підсмажуємо в ньому порей до легкої золотинки. Після цього сюди ж додаємо борошно, і, розмішуючи, теж даємо їй прийняти золотистий відтінок.
По трохи підливаємо киплячий бульйон до цибулі і борошні і, інтенсивно розтираючи грудочки, отримуємо однорідну густу масу. Вимикаємо Газ.
Додаємо в цю масу сметану, розмішуємо і виливаємо все в бульйон до грибів. Солимо, перчимо. Варимо близько 10 хвилин.
Сметанний соус готовий. Тепер можна додати пару крапель лимонного соку і посічену зелень.
Вершковий соус з печериць
Можна замість сметани використовувати вершки. Соус з печериць з вершками має більш ніжний смак, без кислинки, яку надає соусу сметана. Можна так само трохи змінити технологію приготування.
Інгредієнти: печериці - 500 г; цибулина велика - 1 шт.; масло вершкове; борошно - 3 ч. ложки; вершки - 05 л; сіль, перець. Приготування Печериці готуємо також, як в першому рецепті і смажимо їх у вершковому маслі на помірному вогні. Коли гриби будуть майже готові, додаємо дрібно нашатковану цибулю. Ще трохи смажимо все разом.
Потім додаємо борошно, гарненько змішуємо її з грибами, і розводимо всю цю масу вершками, вливаючи їх тонкою цівкою і інтенсивно розмішуючи.
Доводимо до кипіння, солимо, перчимо і на малюсінькому вогні варимо під кришкою хвилин п'ятнадцять.
Вершково-грибний соус з печериць подаємо до пасти, м'яса, вареним овочам.
Білий грибний соус з печериць
Гарні білі соуси з печериць. Ось цей рецепт дуже поєднується з вареною рибою. Готують його на основі білого рибного соусу.
Інгредієнти: білий рибний соус; жовтки - 2 шт.; печериці - 2 шт.; ракові шийки - 10 шт.; сік лимонний; сіль, перець. Приготування Білий рибний соус готується шляхом додавання рибного бульйону в підсмажене на вершковому маслі борошно.
У цей соус, охолоджений до кімнатної температури, потрібно додати жовтки, масло, і повільно нагріти, розмішуючи, щоб жовтки не згорнулися. Потім додаємо дуже дрібно нарізані печериці, ракові шийки і упарюємо до готовності. У самому кінці додаємо лимонний сік за смаком.
Ми сподіваємося, що всі соуси з печериць, рецепти яких ми представили, вам сподобаються, і ви будете урізноманітнити свій стіл саме цими соусами.