Звичайно для приготування класичної лазаньї використовують соус «Бешамель» або якийсь інший світлий соус, наприклад, вершковий, або вершково-сирний, однак можливі варіанти, оскільки приготування смачної їжі - мистецтво живе і розвивається.
Розповімо, як зробити соус для лазаньї, і які соуси для приготування цієї страви використовують.
Рецепт томатно-м'ясного соусу «Болоньєзе» для лазаньї
Інгредієнти: яловичина нежирна - 250 г; свинина нежирна - 250 г; цибуля ріпчаста - 05-1шт.; морква - 1 шт. середнього розміру; томати щільні стиглі червоні - 500 г; перець солодкий червоний - 2 шт.; перець червоний гострий свіжий 05-1 шт.; стебла селери - 2-3 шт.; олія оливкова - 3-4 ст. ложки; зелень різна (базилік, орегано, розмарин, петрушка); часник - 4-5 зубчиків; сіль. Приготування Очищену цибулю порубаємо дрібно, моркву натремо на середній тертці. Стебла селери наріжемо не занадто дрібно. Видаляємо плодоніжки і насіння перців. Яловиче і свиняче м'ясо зачистимо від плівок і пропустимо через м'ясорубку з середньою насадкою. Спассеруем цибулю в глибокій сковороді на оливковій олії. Додамо моркву і обсмажимо ще протягом 3-5 хвилин. Потім кладемо фарш і обсмажуємо, помішуючи лопаткою, протягом 5-8 хвилин.
Помідори бланшируем окропом, знімаємо шкірку і доводимо блендером до відносної однорідності разом з селерою, зеленню, часником, солодким і гострим перцем.
Додаємо цю суміш в сковороду з фаршем. Якщо ви плануєте заправити цією сумішшю пасту (варені макаронні вироби), то протушкувати її, помішуючи лопаткою, протягом 8-15 хвилин. Для подальшого приготування лазаньї краще протушкувати трохи довше, щоб суміш вийшла гущі, тоді можна використовувати густий соус «Болоньзе» в якості начинки з додаванням рікотти (або інших інгредієнтів, які надають достатню густину).
Для приготування лазаньї можна використовувати сметанний соус, проте слід зауважити, що це вже чисто слов'янська варіація.
Рецепт соусу для лазаньї зі сметаною
Інгредієнти: сметана натуральна - 250-300 мл; часник - 3-5 зубчиків; вино біле (Вермут або Мартіні) - 30 мл; мелений мускатний горіх - за смаком; перець білий мелений; гірчиця готова будь - 2 ч. ложки; імбир (сухий мелений; сіль. Приготування Очищений часник продавим через прес і додамо в сметану разом з сухими меленими спеціями, гірчицею і вином. Підсолимо і перемішаємо.
Таким соусом можна поливати лазанью (начинку і поверхня) перед запіканням.
Вершковий соус для лазаньї
Інгредієнти: вершки молочні натуральні - 250-300 мл (жирність вибирайте самостійно); борошно пшеничне - 2-4 ст. ложки (кількість борошна регулює густоту соусу); часник - 3-5 зубчиків; вино рожеве і біле (Вермут або Мартіні) - 30 мл; мускатний горіх мелений; сухі спеції; сіль. Приготування Борошно Спассеруем до легкої рум'яності на сухій сковороді, помішуючи лопаткою. Потроху увіллємо вершки і вино. Грудочок бути не повинно. Прогреем, помішуючи, протягом 3-5 хвилин, але не доводячи до кипіння. Присолим і додаємо сухі спеції. Трохи остудимо. Очищений часник продавим через прес і також додамо в соус. Перемішаємо.
Сирно-вершковий соус для лазаньї Інгредієнти: вершки натуральні молочні - 250 мл; сир твердий тертий (а можна і плавлений рідкий) - 100-150 г; вино біле або рожеве (Вермут або Мартіні) - 30 мл; часник - 2-4 зубчики; мускатний горіх мелений; перець мелений (різні сорти). Приготування Вершки змішуємо з вином і нагріємо, але не кип'ятимо (можна використовувати водяну баню). Додаємо сир, він повинен розплавитися, не обов'язково повністю. Додаємо сухі спеції. Трохи охолоджуємо і додаємо продавлений через прес часник. Перемішуємо, і можна перейти до приготування лазаньї.
Якщо ви ближче познайомитеся з італійською кухнею різних регіонів, ви зможете самостійно придумувати різні соуси для лазаньї, слідуючи традиціям цієї чудесної кулінарної культури.