Традиційно тефтелі подаються в соусі, і без цього приємного доповнення м'ясні кульки перетворяться в прості котлети. Щоб не порушувати звичну рецептуру страви, у цій статті ми розповімо вам, як приготувати соус для тефтелькою, який можна використовувати безпосередньо в процесі приготування страви, або поливати їм страву перед подачею.
Шведський молочний соус для тефтелькою
Інгредієнти: яловичий бульйон - 1 ст.; жирні вершки - 1 ст.; борошно - 3 ст. ложки; вершкове масло - 1 ч. ложка; соєвий соус - 1 ч. ложка; чорний перець - 1 ч. ложка; розмарин - 1/2 ч. ложки. Приготування Борошно обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору і заливаємо яловичим бульйоном. Додаємо в каструлю трохи соєвого соусу, перцю і сушеного розмарину, виливаємо вершки і варимо молочний соус до загусання (близько 10 хвилин).
Рецепт йогуртового соусу до тефтелі
Смачний грецький йогуртовий соус «Дзадзікі» відмінно збалансує пряний смак тюфтельок, або фалафеля.
Інгредієнти: огірок - 1 шт.; грецький йогурт - 1 ст.; лимонний сік - 2 ст. ложки; кріп (нарізаний) - 1 ст. ложка; сіль, перець - 1/4 ч. ложки. Приготування Огірок натираємо на крупній тертці і віджимаємо від зайвої вологи. Змішуємо тертий овоч з грецьким йогуртом, лимонним соком, сіллю і перцем, додаємо подрібнений кріп. Подаємо йогуртовий соус охолодженим.
Простий і смачний гострий соус для тефтелькою
Інгредієнти: кетчуп - 1 1/2 ст.; соус «Табаско» - 1/2 ч. ложки; коричневий цукор - 1 ст. ложка; червоний винний оцет - 1 ст. ложка; соєвий соус - 1 ст. ложка. Приготування Приготувати гострий соус елементарно просто: у невеликій мисці змішуємо кетчуп, «Табаско», цукор, оцет і соєвий соус. Заливаємо готовим соусом тефтелі за 5-7 хвилин до готовності.
«Табаско» також можна замінити кетчупом чилі, варіюючи гостроту страви за власним смаком.
Тефтелі під соусом барбекю Інгредієнти: коричневий цукор - 1/2 ст.; крохмаль - 3 ст. ложки; яблучний оцет - 2 ст. ложки; кетчуп - 1/2 ст.; апельсиновий сік - 1/4 ст.; діжонська гірчиця - 2 ст. ложки; соєвий соус - 2 ст. ложки; гострий соус «Табаско» - 1/4 ч. ложки. Приготування У сотейнику змішати коричневий цукор і крохмаль, додаємо оцет і трохи апельсинового соку так, щоб маса стала однорідною. Потім відправляємо до суміші інші інгредієнти: гострий соус, гірчицю, кетчуп і соєвий соус, ставимо сотейник на вогонь і варимо соус барбекю близько 2 хвилин, безперервно помішуючи. Загуслим соусом поливаємо тефтелі перед самою подачею.
Для більшої «цитрусовости» до тефтелі можна додати трохи апельсинової цедри.
Рецепт італійського соусу до тефтелі
Інгредієнти: оливкова олія - 2 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1/2 шт.; морква - 1/2 шт.; селера - 1/2 шт.; петрушка (нарізана) - 2 ст. ложки; часник - 1 зубчик; томати - 600 г; сушений базилік - 1/2 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування На розігрітій оливковій олії обсмажуємо поросяти, ягняти ріпчасту цибулю, селеру і терту моркву до тих пір, поки всі овочі не стануть м'якими. Тепер настав час додати соусу аромату,
для цього додаємо до овочів нарізаний часник, обсмажуємо його буквально півхвилини, і викладаємо на сковороду довільно нарізані і очищені від шкірки томати. Приправляємо італійський соус базиліком, сіллю і перцем, доводимо масу до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і продовжуємо тушкувати без кришки до загустіння, приблизно 15-30 хвилин. Для однорідності, перед подачею соус можна пюрировать з допомогою блендера.
Готовий італійський соус послужить прекрасним доповненням не тільки до тефтелі та інших м'ясних страв, але і до пасти і вегетаріанської лазіння .