Вернуться назад Распечатать

Соус для тефтелькою

Соус для тефтелькою
Традиційно тефтелі подаються в соусі, і без цього приємного доповнення м'ясні кульки перетворяться в прості котлети. Щоб не порушувати звичну рецептуру страви, у цій статті ми розповімо вам, як приготувати соус для тефтелькою, який можна використовувати безпосередньо в процесі приготування страви, або поливати їм страву перед подачею.
Шведський молочний соус для тефтелькою
Інгредієнти:

  • яловичий бульйон - 1 ст.;

  • жирні вершки - 1 ст.;

  • борошно - 3 ст. ложки;

  • вершкове масло - 1 ч. ложка;

  • соєвий соус - 1 ч. ложка;

  • чорний перець - 1 ч. ложка;

  • розмарин - 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    Борошно обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору і заливаємо яловичим бульйоном. Додаємо в каструлю трохи соєвого соусу, перцю і сушеного розмарину, виливаємо вершки і варимо молочний соус до загусання (близько 10 хвилин).
    Рецепт йогуртового соусу до тефтелі
    Смачний грецький йогуртовий соус «Дзадзікі» відмінно збалансує пряний смак тюфтельок, або фалафеля.
    Інгредієнти:

  • огірок - 1 шт.;

  • грецький йогурт - 1 ст.;

  • лимонний сік - 2 ст. ложки;

  • кріп (нарізаний) - 1 ст. ложка;

  • сіль, перець - 1/4 ч. ложки.


  • Приготування
    Огірок натираємо на крупній тертці і віджимаємо від зайвої вологи. Змішуємо тертий овоч з грецьким йогуртом, лимонним соком, сіллю і перцем, додаємо подрібнений кріп. Подаємо йогуртовий соус охолодженим.
    Простий і смачний гострий соус для тефтелькою
    Інгредієнти:

  • кетчуп - 1 1/2 ст.;

  • соус «Табаско» - 1/2 ч. ложки;

  • коричневий цукор - 1 ст. ложка;

  • червоний винний оцет - 1 ст. ложка;

  • соєвий соус - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Приготувати гострий соус елементарно просто: у невеликій мисці змішуємо кетчуп, «Табаско», цукор, оцет і соєвий соус. Заливаємо готовим соусом тефтелі за 5-7 хвилин до готовності.
    «Табаско» також можна замінити кетчупом чилі, варіюючи гостроту страви за власним смаком.
    Тефтелі під соусом барбекю
    Інгредієнти:

  • коричневий цукор - 1/2 ст.;

  • крохмаль - 3 ст. ложки;

  • яблучний оцет - 2 ст. ложки;

  • кетчуп - 1/2 ст.;

  • апельсиновий сік - 1/4 ст.;

  • діжонська гірчиця - 2 ст. ложки;

  • соєвий соус - 2 ст. ложки;

  • гострий соус «Табаско» - 1/4 ч. ложки.


  • Приготування
    У сотейнику змішати коричневий цукор і крохмаль, додаємо оцет і трохи апельсинового соку так, щоб маса стала однорідною. Потім відправляємо до суміші інші інгредієнти: гострий соус, гірчицю, кетчуп і соєвий соус, ставимо сотейник на вогонь і варимо соус барбекю близько 2 хвилин, безперервно помішуючи. Загуслим соусом поливаємо тефтелі перед самою подачею.
    Для більшої «цитрусовости» до тефтелі можна додати трохи апельсинової цедри.
    Рецепт італійського соусу до тефтелі
    Інгредієнти:

  • оливкова олія - 2 ст. ложки;

  • ріпчаста цибуля - 1/2 шт.;

  • морква - 1/2 шт.;

  • селера - 1/2 шт.;

  • петрушка (нарізана) - 2 ст. ложки;

  • часник - 1 зубчик;

  • томати - 600 г;

  • сушений базилік - 1/2 ч. ложки;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    На розігрітій оливковій олії обсмажуємо поросяти, ягняти ріпчасту цибулю, селеру і терту моркву до тих пір, поки всі овочі не стануть м'якими. Тепер настав час додати соусу аромату,
    Соус для тефтелькою
    для цього додаємо до овочів нарізаний часник, обсмажуємо його буквально півхвилини, і викладаємо на сковороду довільно нарізані і очищені від шкірки томати. Приправляємо італійський соус базиліком, сіллю і перцем, доводимо масу до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і продовжуємо тушкувати без кришки до загустіння, приблизно 15-30 хвилин. Для однорідності, перед подачею соус можна пюрировать з допомогою блендера.
    Готовий італійський соус послужить прекрасним доповненням не тільки до тефтелі та інших м'ясних страв, але і до пасти і вегетаріанської лазіння .