Рецептів кетчупу зі сливами в кулінарії існує багато. Все залежить, в основному від набору використовуваних спецій. Наприклад, дуже відомий грузинський кетчуп ткемалі готується з додаванням хмелі-сунелі і свіжої зелені кінзи і кропу. При чому чим більше кінзи, тим ткемалі смачніше.
Не менш цікаві рецепти кетчупу на основі помідорів або кисло-солодких яблук. Вони чудово підходять до будь-якого м'яса, особливо до смаженої або запеченої курочці. А можна подати до вегетаріанським стравам, полив домашнім кетчупом з злив гарнір з рису, макаронів або картоплі.
Кетчуп зі слив ткемалі
Інгредієнти: ткемалі або алича - 1 кг; свіжа кінза кріп - по 1 пучку; часник - 5-6 великих зубків; хмелі-сунелі - 2 чайні ложки; цукор - 2-3 столові ложки (пробуємо на смак); будь гострий перець (окрім чилі) - 1 шт.; сіль. Приготування Сливи промиваємо і заливаємо водою (тільки щоб були закриті ягоди). Кип'ятимо пару хвилин. Окремо зливаємо рідину, вона нам ще знадобиться. Сливи перетираємо через сито.
Зелень кінзи і кропу ретельно промиваємо під проточною водою і дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через прес і розтираємо з сіллю. Там же розтираємо і дрібно нарізаний перець.
Пюре із слив з'єднуємо з зеленню. Якщо маса виходить дуже густою, доливаємо відвар із слив. Ставимо каструлю на плиту при включеному середньому вогні, постійно перемішуємо. Коли соус буде гарячим, додаємо часник з перцем, сіль, цукор і хмелі-сунелі. Пробуємо на смак, якщо є необхідність, висипаємо цукру або солі, ретельно вимішуємо.
Варимо 5-7 хвилин і розливаємо в посуд з широким горлом, заздалегідь простерилизованную і висушену. Закорковуємо і ставимо охолоджуватися. На довгий термін зберігаємо в холодильнику. А кетчуп зі сливами на зиму розливаємо у великі пляшки з олією і ставимо в холодне приміщення. Перед вживанням зливаємо масло.
Кетчуп із слив на зиму
Інгредієнти: сливи сорту ткемалі - 1 кг; часник - 2 головка; сушена зелень кропу - 2 столові ложки; мелений коріандр - 3 чайні ложки; сушена м'ята - 2 чайні ложки; мелений червоний перець - 1/2 чайної ложки; сіль. Приготування Часник очищаємо і подрібнюємо. Сливи перебираємо, промиваємо і видаляємо кісточки. Ткемалі укладаємо в каструлю, заливаємо водою (щоб тільки покривала сливи) і варимо до розм'якшення.
Зливаємо відвар, сливи охолоджуємо і протираємо через сито, змішати з відваром. Пюре з відваром уварюють на малому вогні до консистенції сметани. По закінченню варіння додаємо подрібнений часник, м'яту, кріп і прянощі. Пробуємо на смак. Солимо.
Кетчуп зі слив з помідорами
Інгредієнти: сливи ткемалі або інші кисло-солодкі сорти слив - 1 кг; томати - 2 кг; цибуля - 250 г; сіль - 15 столової ложки; цукор - 200 г; мелений червоний перець за смаком; лавровий лист; кілька зерен гвоздики; яблучний оцет - 1 столова ложка; подрібнений часник - 100 р. Приготування Сливи очищаємо від кісточок і разом з іншими продуктами пропускаємо через м'ясорубку. Масу, що вийшла, варимо протягом двох годин. За півгодини до закінчення процесу варіння в кетчуп додаємо всі інші інгредієнти. У гарячому вигляді закорковуємо в банки і поставити на зберігання.
Кетчуп із слив і яблук
Інгредієнти: сливи - 1 кг; яблука (краще кисло-солодкі) - 1 кг; томати - 1 кг; солодкий перець - 1 кг; цукор - 3 столові ложки; сіль - 1 столову ложку; часник - 300 р. Приготування Сливи промиваємо і очищаємо від хвостиків і кісточок. З яблук зрізаємо шкірку і очищаємо від серцевини, нарізаємо часточками. Помідори обдаємо шкіркою, знімаємо шкірку і ріжемо часточками. Перець очищаємо від насіння і нарізаємо скибочками. Всі інгредієнти пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо сіль і цукор. Ретельно вимішуємо. Кип'ятити 15-20 хвилин. Приготований кетчуп гарячим розливаємо в сухі стерилізовані банки і щільно закриваємо кришками. Оцет у цей рецепт класти не потрібно, достатньо кислоти наявної в яблуках і помідорах.