Кисло-солодкий соус з журавлини - прекрасне доповнення до запеченої качки, гусака, інших м'ясних і, можливо, деяких рибних страв. Також він непогано поєднується з рисом і деяким овочевими стравами (що важливо для вегетаріанців), крім того, його можна використовувати як компонент складних кондитерських виробів.
Журавлинний соус особливо хороший з жирним м'ясом. У Північній Америці його готують і подають на День Подяки до індички.
Розглянемо, як краще приготувати соус з журавлини.
Справа в тому, що журавлина, як і інші можливі компоненти такого соусу (в будь примірної рецептурою), що містять у великій кількості вітамін С, який при нагріванні вище 80 градусів за С стрімко руйнується. Таким чином, смак і запах залишаються, а користь значно зменшується.
На жаль, в Інтернеті можна знайти безліч рецептів соусів з журавлини, які пропонується готувати з обов'язковою термічною обробкою. Журавлину варять у цукровому сиропі, а іноді навіть з медом замість цукру протягом 10-15 хвилин (мед при нагріванні понад 80 градусів за С також розкладається і утворює цілком шкідливі сполуки).
Так як же все-таки приготувати смачний і вітамінний соус з журавлини для м'яса ? Відповідь напрошується: не кип'ятити її.
Рецепт соусу з журавлини
Інгредієнти: журавлина свіжа (або заморожена) - близько 400 м; сік-фреш з 1 апельсина; сік-фреш з 1-2 - х лимонів; цукор-пісок або рідкий незасахаренный не дуже пахучий мед - близько 200 мл (якщо є можливість використовувати кленовий сироп - теж непогано). Приготування Стиглої ягоди журавлини промиваємо, викладаємо на сито і рясно обдаємо окропом (тобто, бланшируем). Перекладаємо їх у чашу блендера і доводимо до стану пюре (або пропускаємо через м'ясорубку).
Додаємо сік лимона, щоб розрідити, і протираємо через не надто дрібне сито. Кісточки застрягнуть, решта пройде.
Якщо використовуємо цукор, розчиняємо його в нагрітому на водяній бані апельсиновому соку, а потім охолоджуємо. При використанні меду нагрівання не потрібно.
Змішуємо апельсиновий сироп з журавлинним пюре. От і все. Ми зберегли максимум корисного.
Можна додавати в цей базовий соус мелені горіхи, часник і червоний гострий перець, імбир , фенхель і що ще буде по вашому почуттю кулінарної гармонії. Такий соус з журавлини, заготовлений на зиму, можна досить довго зберігати в щільно закритих скляних баночках в холодильнику.