Кетчуп - прекрасний соус для різних м'ясних, овочевих, рибних страв і гарнірів. На прилавках магазинів можна побачити достатньо багато різновидів даного продукту. Але якщо ви хочете, щоб на вашому столі був натуральний томатний смачний кетчуп без консервантів та барвників, то пропонуємо вам приготувати його вдома самостійно.
Рецепт класичного домашнього кетчупу з помідор
Інгредієнти: помідор - 3 кг; цукор - 150 г; сіль - щіпка; оцет 9 % - 80 мл; гвоздика - 20 шт.; перець чорний горошком - 25 шт.; часник - 1 зубчик; кориця - щіпка; гострий червоний перець. Приготування Зараз розповімо, як зробити домашній кетчуп з помідорів. Томати ретельно промиваємо, нарізаємо скибочками, перекладаємо в каструльку і уварюють на повільному вогні приблизно на третину, при відкритій кришці. Потім всипаємо цукор, проварюємо 10 хвилин, додаємо за смаком сіль і варимо ще хвилинки 3. Далі приправляємо томати спеціями, приправою, готуємо 10 хвилин і ретельно перетираємо масу через сито. Знову викладаємо її в каструлю, доводимо до закипання, вливаємо оцет і розкладаємо по банках. Закатуємо кришками і ставимо в прохолодне місце.
Рецепт домашнього кетчупу з помідорів і яблук
Інгредієнти: помідори - 10 шт.; яблука - 4 шт.; мелений чорний перець - 1 ч. ложка; мелена кориця - щіпка; мускатний горіх - 1 ч. ложка; мелений гострий червоний перець - щіпка; сіль - щіпка; мед - 1 ч. ложка; оцет 9 % - 2 ст. ложки; часник - 3 зубчики. Приготування Помідори нарізаємо, складаємо в каструлю, тушкуємо під кришкою до м'якого стану і протираємо томати через сито. Яблука шаткуємо, також уварюють до м'якості при закритій кришці, і подрібнюємо блендером. Далі з'єднуємо в каструльці томатне пюре з яблучним, ставимо на повільний вогонь і тушкуємо до загустіння приблизно 10 хвилин. Потім додаємо перець, мускатний горіх, корицю, сіль, мед і варимо масу ще 10 хвилин. В кінці підливаємо оцет, кладемо подрібнений часник, проварюємо ще 5 хвилин і відразу ж розкладаємо по чистим баночках і закатуємо кришками. Кетчуп з яблуками і помідорами готовий!
Домашній томатний, пряний кетчуп
Інгредієнти: помідори - 6 кг; часник - 1 зубчик; цибулина - 1 шт.; цукор - 450 г; сіль - 100 г; кориця - щіпка; гірчиця - за смаком; гвоздика - 6 шт.; перець чорний горошком - 6 шт.; оцет 70% - 40 мл Приготування Помідори надрізаємо хрест-навхрест, бланшируем в окропі, потім опускаємо в крижану воду, знімаємо шкірку і очищаємо від насіння. Потім помідори подрібнюємо блендером, або пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо в томатну масу цибулю, часник, спеції і знову збиваємо. Ставимо каструлю на вогонь. Додаємо трохи цукру і уварюємо масу приблизно в 2 рази. Далі висипаємо цукор, що залишився і варимо 10-15 хвилин. Потім кладемо сіль, вливаємо оцет, готуємо хвилин 10 розкладаємо суміш гарячої в стерилізовані банки і закатуємо.
Кетчуп з домашніх помідор
Інгредієнти: помідори - 5 кг; цибулина - 3 шт.; болгарський перець - 3 шт.; сіль - 3 ч. ложки; цукор - 300 г; оцет 9 % - 100 мл; мелений чорний перець - 1 ч. ложка; перець мелений червоний - щіпка; кориця - щіпка; зелень. Приготування Помідори ріжемо кубиками, складаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Цибулю подрібнюємо, додаємо до помідорів. Солодкий перець очистити, нарізати і також додати до томатів. Закипілу масу уварюють на слабенькому вогні в 2 рази при відкритій кришці. Потім охолоджуємо і протираємо все через сито. Знову переливаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, додаємо сіль, цукор, корицю, перець, вливаємо оцет. Зелень пов'язуємо в пучок і занурюємо в томатну масу. Знову варимо близько 3 годин, щоб повністю випарувалася вся рідина. Розкладаємо кетчуп гарячим по чистим банкам і закатуємо.