Багато хто з нас звикли користуватися готовими кетчупом, цими популярними томатными соусами. Однак у готових кетчупах, пропонованих торговельною мережею, присутні й багато шкідливим речовини, які забезпечують їх тривале збереження. А адже можна приготувати смачний домашній кетчуп без хімічних добавок - скористаємося крохмалем для додання йому бажаної густоти. Для приготування кетчупів краще всього використовувати стиглі солодкі червоні не водянисті помідори осінніх сортів, а ще краще - томат-пасту без консервантів (томат сам по собі - хороший консервант).
Рецепт домашнього кетчупу з крохмалем на зиму
Інгредієнти: томат-паста без консервантів з вмістом сухих речовин не менше 25% - 200 г; цукор-пісок - 4 ст. ложки; оцет яблучний натуральний - 1 ст. ложка; часник - 2-5 зубчиків; перець червоний мелений - за смаком; перець чорний мелений - 05 ч. ложки; інші сухі мелені спеції за вашим смаком (гвоздика, насіння фенхелю, кропу, кмину, коріандру); лавровий лист - 1-4 шт.; зелень (за бажанням); сіль; крохмаль - 1-2 ч. ложки. Приготування Розводимо томат-пасту у воді (1:1 або 1:2) і доводимо до кипіння в невеликому сотейнику. Додаємо продавлений через ручний прес часник, цукор-пісок, лаврушку, зелень, перець та інші спеції.
Присаливаем за смаком і проварюємо його, помішуючи, при слабкому кипінні протягом 5 хвилин.
Витягаємо зелень і лаврушку і викидаємо. Якщо хочемо домогтися густоти, додаємо крохмаль, (взагалі-то можна обійтися і без нього - так навіть буде здоровіше).
Все ретельно перемішуємо, вливаємо оцет і проварюємо під кришкою ще 5 хвилин на слабкому вогні протягом 20 хвилин на водяній бані.
Якщо хочемо заготовити на зиму, закладаємо кетчуп у стерильні маленькі банки, накриваємо кришками і стерилізуємо в тазі з водою протягом 15 хвилин, після чого укупориваем банки.