Брусниця - ягода дуже дивна. З-за гіркувато-кислого смаку в свіжому вигляді вживати її майже неможливо, тому кулінари стали використовувати плід для приготування джемів, желе з брусниці і соусів. Про останніх, якраз і хотілося б поговорити в даній статті.
Соуси з брусниці можна заготовлювати на зиму або використовувати в свежесваренном вигляді, поливаючи ними що завгодно: від десертів до гарячих страв з м'яса і птиці.
Рецепт щведского соусу з брусниці
Першими варити соуси з брусниці стали шведи, а від того їхні рецепти ягідної підливи стали вже традиційними.
Інгредієнти: ягоди брусниці - 4 ст.; вода - 1/2 ст.; цукор - 1 ст. Приготування Перебираємо і моєму ягоди брусниці, закладаємо їх у сотейник. Слідом за брусницею наливаємо воду і доводимо її до кипіння. Засипаємо цукор. Варимо соус до тих пір, поки цукор не розчинитися, а після тушкуємо ще 10 хвилин. Прибираємо брусничний соус з вогню і охолоджуємо, помістивши сотейник з соусом в холодну воду. При бажанні в соус можна протерти через сито, а можна подавати просто так, полив їм все, що завгодно.
Гострий соус з брусниці з гірчицею
Інгредієнти: зерна гірчиці - 1 ст. ложка; грушевий сік - 4 ст. ложки; цибуля шалот (подрібнений) - 1 1/2 ст. ложки; рослинне масло - 1 ст. ложка; брусниця - 150 г; портвейн - 2 ст. ложки; цукор - 50 г; перець чилі (нарізаний) - 2-3 ч. ложки; кориця - 1 щіпка; мелена гвоздика і коріандр - по щіпці; чорний перець - за смаком. Приготування Зерна гірчиці та грушевий сік покласти в сотейник, доводимо все до кипіння на малому вогні. В окремому посуді обсмажуємо шалот, змішуємо його з ягодами брусниці і заливаємо портвейном. Додаємо цукор, насіння гірчиці, чилі, половину чайної ложки солі і спеції. Перемішуємо і тушкуємо все 4 хвилини.
Готовий гострий соус остуджуємо і розливаємо по соусникам. Такий брусничний соус чудово підійде до качки або м'яса.
Соус з брусниці з яблуками
Найпростіший соус з брусниці можна приготувати з додаванням яблук. Плоди дадуть ягодам свою солодкість, і соус знайде більш м'який і збалансований смак.
Інгредієнти: брусниця - 400 г; яблука - 600 г; цукор - 450 г; сіль - щіпка; коньяк - 2 ст. ложки. Приготування Перед тим, як приготувати соус з брусниці, ягоди необхідно перебрати і промити. Закладаємо ягоди в сотейник і заливаємо водою, доводимо воду до кипіння і варимо ягоди 5-7 хвилин. Тепер воду слід злити, а м'яку брусницю протерти через сито.
Яблука натираємо на крупній тертці і змішуємо з брусничним пюре, додаємо цукор і трохи солі. Варимо соус до м'якості яблук, додаємо коньяк, при необхідності збиваємо за допомогою блендера.