Яким нудним і позбавленою смаку була б наша їжа, не будь до неї соусів. Благо, різноманітність останніх дозволяє їсти нове блюдо кожен день, навіть у разі, якщо зварені позавчора макарони досі стоять в холодильнику. У цій статті ми поговоримо про те, як приготувати соус для макаронів на будь-який смак.
Соус болоньєзе для макаронів
Секрет популярності пасти болоньєзе простий: велика кількість м'ясного фаршу, ароматних італійських трав і томатного соусу, яке перетворить простий вечерю в трапезу під променями італійського сонця.
Інгредієнти: бекон - 2 скибочки; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 2 зубчики; морква - 2 шт.; селера - 2 стебла; оливкова олія; сушений орегано - щіпка; яловичий фарш - 500 г; томати у власному соку - 800 г; сіль, перець - за смаком; базилік - 2-3 гілочки; «Пармезан» - 100 р. Приготування Ріпчасту цибулю, моркву і селеру нарізаємо кубиками. Бекон подрібнюємо смужками і обсмажуємо на оливковій олії. Як тільки шматочки бекону стануть золотистими, додаємо на сковороду овочі і оливкову олію і смажимо до м'якості. Відправляємо в сковороду фарш і готуємо до тих пір, поки він не схопиться, слідом додаємо томати у власному соку, склянку води, трави (подрібнені стебла базиліка і сушений орегано) і спеції. Тушкуємо соус під кришкою близько години, а потім ще 30 хвилин вже без кришки. У готовий болоньєзе додаємо тертий «Пармезан» і подрібнені лисяча свіжого базиліка.
Соус для макаронів з майонезу і сметани
Такий соус згодиться для приготування в останні дні до зарплати. Скрасити вечеря з простих макаронів сметанно - майонезний соус зможе на ура.
Інгредієнти: сметана - 3 ст. ложки; майонез - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; часник - 1 зубчик; базилік сушений - 1 ч. ложка. Приготування Приготування елементарно просте: у мисці змішати майонез, сметану, базилік і сіль з перцем, ретельно перемішуємо і подаємо до столу. Такий густий і калорійний соус чудово втамовує відчуття голоду і підходить для подачі не тільки з макаронами, але і з овочевими та м'ясними стравами.
Вершково-грибний соус для макаронів
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; печериці - 150 г; вершки - 150 мл; чорний перець, сіль - за смаком; часник - 2 зубчики; орегано - 1 ч. ложка. Приготування Олія оливкова розігріваємо в сковороді і обсмажуємо на ньому подрібнені печериці до тих пір, поки гриби не придбають золотистий колір. Тепер додаємо вершки і доводимо суміш до кипіння, готуємо близько 5-8 хвилин, постійно помішуючи.
Як тільки грибний соус до макаронів упариться наполовину, присмачую його подрібненим часником, орегано, сіллю і перцем, готуємо ще 1 хвилину і подаємо.
Сирний соус для макаронів
Сир люблять усі, а, отже, ніхто не відмовиться від соусу на його основі в якості доповнення до порції макаронів. Смачний сирний соус можна готувати на основі одного виду сиру, або суміші з декількох улюблених.
Інгредієнти: вершкове масло - ст. ложки; борошно - 3 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; перець - 1/8 ч. ложки; молоко - 1 1/2 ст.; тертий «Чеддер» - 1 ст. Приготування У сотейнику розтоплюємо масло й обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору. Постійно помішуючи вміст сотейника, тонкою цівкою вливаємо в нього молоко і додаємо спеції. Варимо однорідний соус на середньому вогні близько 5 хвилин. Як тільки соус загус, додаємо до нього тертий сир і гарненько перемішуємо. Як тільки сир розплавиться і маса стане блискучою і гладкою, додаємо в соус пасту, ретельно перемішуємо і їмо з апетитом.
Такий соус можна використовувати не тільки як доповнення до пасти, але і в ролі основи для фондю, або соусу до овочів.