Щавель відомий світу вже давно, проте в Росії та сусідніх країнах ця рослина довго вважали простим бур'яном і не вживали у їжу. Розповідати про користь щавлю вже марно, адже про неї знає навіть мала дитина, а от про те, що можна приготувати з щавлю все ж варто. Ну, от правда, що, крім щавельника, вам доводилося готувати з використанням цього нехитрого рослини? Думаю, далеко не багато страви. Давайте виправляти становище в кращу сторону, і для цього приготуємо оригінальне доповнення до будь-яким, навіть самим вишуканим стравам - соус з щавлю.
Щавлевий соус зі сметаною
Інгредієнти: щавель - 400 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; сіль - за смаком; цукор - 1 1/2 ст. ложки; сметана - 1 ст. Приготування Листя щавлю ретельно миємо і обрізаємо черешки. Нарізаємо листя соломкою і кладемо на сковороду без масла, тримаємо на вогні 2-3 хвилини. Як тільки щавель став м'яким, його можна протерти через сито, або пюрировать блендером.
В окремій сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору, додаємо до борошняної маси однорідне щавлеве пюре, солимо й додаємо цукор за смаком. Тушкуємо соус 2-3 хвилини до загустіння. Подаємо охолодженим.
Щавлевий соус з вершками
Інгредієнти: листя щавлю (подрібнені) - 4 ст.; вершкове масло - 1 ст. ложка; цибулю-шалот - 1 шт.; вершки - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Вершкове масло розтоплюємо в сотейнику, додаємо тонкі кільця шалот і обсмажуємо до золотистого кольору, близько 3 хвилин. Тепер настала черга щавлю, його слід готувати разом з шалотом, безперервно помішуючи протягом 5-10 хвилин. Заливаємо щавлеву масу вершки і доводимо до кипіння. Приправляємо соус сіллю і перцем за смаком.
Якщо листя щавлю вийшли занадто жорсткими, а таке може статися у випадку, якщо ви не позбавилися від черешків, то додатково збийте соус за допомогою блендера, або протріть через сито.
Простий соус з щавлю
Інгредієнти: щавель (подрібнений) - 2 ст.; сіль, перець - за смаком; вода - 2 ст. ложки. Приготування Листя щавлю відокремлюємо від грубих частин і дрібно нарізаємо. Викладаємо щавель в сковороду і поливаємо 2 столовими ложками води. Пари хвилин буде достатньо для того, щоб листя стали м'якими і легко перетворилися на пюре. Готове щавлеве пюре слід приправити сіллю і перцем за смаком і подавати в холодному або гарячому вигляді.
Сьомга з соусом з щавлю
До цього ми розглядали рецепти лише одного щавлевого соусу, як додаткового інгредієнта, а тепер давайте приготуємо ціле блюдо з цим соусом.
Інгредієнти: Для риби:
сьомга - 500 г; вершкове масло - 1/4 ст.; сіль - за смаком. Для соусу:
листя щавлю - 150 г; петрушка - 90 г; вершкове масло - 2 ст. ложки. Для гарніру:
картопля - 3-4 шт.; вершки; вершкове масло - 1 ст. ложка; часник - 2 зубчики. Приготування Для приготування соусу листя щавлю тримаємо над киплячою водою 3-4 секунди і негайно занурюємо в крижану воду. Проробляємо те
саме з петрушкою, тільки тримаємо її над паром близько хвилини. Збиваємо листя змішати зі склянкою води, пропускаємо готовий соус через сито, приправляємо сіллю і додаємо масло.
Картоплю відварюємо і пюрируем з маслом, вершками і запеченим часником. Сьомгу обсмажуємо у великій кількості масла до золотистої скоринки, перед обсмажуванням посипаємо рибу сіллю.
Подаємо страву в глибокій тарілці з плоскими краями: на дно тарілки виливаємо соус, зверху акуратно кладемо трохи картопляного пюре і завершуємо композицію шматочком обсмаженої сьомги .