Підливи і соуси не тільки полегшують пережовування і проковтування їжі, але і додають страві смаку і аромату. Підливи годяться не тільки до овочевих та м'ясних страв, але і крупам і пасти. Про різновиди підлив для останнього виду гарнірів ми якраз і поговоримо в цій статті.
Часникова підлива з курки до макаронів
Інгредієнти: паста - 500 г; куряче філе - 500 г; вершкове масло - 1/4 ст.; рослинне масло - 2 ст. ложки; часник - 4 зубчики; борошно - 2 ст. ложки; курячий бульйон - 1 ст.; свіжий базилік (подрібнений) - 1 ст. ложка; свіжа петрушка - за смаком; сіль, перець - за смаком; тертий «Пармезан» - 1/2 ст.; томати черрі - 120 р. Приготування Куряче філе моєму, відокремлюємо від плівок і нарізаємо соломкою. Поливаємо м'ясо маслом, приправляємо сіллю і перцем і обсмажуємо буквально 2-3 хвилини.
На сковороду кладемо вершкове масло і наливаємо трохи олії. Часник крупно нарізаємо і обсмажуємо до тих пір, поки не відчується аромат, після чого додаємо в сковороду борошно і обсмажуємо все близько хвилини. У подрумянившуюся борошняну суміш виливаємо курячий бульйон і тримаємо підливу на вогні до тих пір, поки вона не стане густою, після чого додаємо подрібнений базилік, сіль і перець. Останньою в сковороду йде раніше обсмажена курка і розрізані навпіл помідори черрі.
Відварені макарони змішуємо з отриманою підливою, посипаємо тертим сиром і подаємо до столу, прикрасивши зеленню петрушки.
Підлива до макаронів з м'ясом
Інгредієнти: м'ясний фарш (свинина+яловичина) - 500 г; сіль, перець - за смаком; рослинне масло - 2 ст. ложки; макарони - 500 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; селера - 1 стебло; морква - 1 шт.; часник - 3-4 шт.; розмарин - 2 гілочки; томатна паста - 2 ст. ложки; яловичий бульйон - 1/2 ст.; сухе червоне вино - 1/2 ст.; петрушка для прикраси. Приготування М'ясний фарш приправляємо сіллю і перцем і обсмажуємо до тих пір, поки він не схопиться (не потрібно прожарювати фарш повністю!). Розігріваємо Сковороду з оливковою олією і обсмажуємо на ній подрібнену ріпчасту цибулю, моркву і селеру до м'якості. Потім додаємо томатну пасту і обсмажуємо все ще хвилину. Заливаємо вміст сковороди яловичим бульйоном і вином, додаємо м'ясний фарш. Тушкуємо підливу з свинини і яловичини до макаронів до випарювання половини рідини і повної готовності фаршу.
Поки підлив з фаршу до макаронів випаровується, відварюємо макарони, закладаємо їх у сковороду і перемішуємо. Готову страву посипаємо зеленню і улюбленим тертим сиром.
Рецепт томатної підливи для макаронів
Інгредієнти: рослинне масло - 2 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 3 зубчики; свіжі томати - 1 кг; сіль, перець - за смаком; цукор - щіпка; лавровий лист - 1 шт.; чебрець - 1 гілочка; макарони - 400 г; сир «Моцарелла» - 150 г; свіжий базилік. Приготування У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю до м'якості (але не до рум'янцю!), це займе близько 8-10 хвилин на середньому вогні. Додаємо на сковороду з цибулею часник і смажимо ще хвилину. Свіжі томати надрізаємо хрест-навхрест з одного кінця і обдаємо окропом. Знімаємо з ошпарених шкірку плодів, крупно ріжемо, кладемо в сковороду. Солимо і перчимо майбутню підливу, додаємо лавровий лист і чебрець. Доводимо вміст сковороди до кипіння, після чого зменшуємо жар і тушкуємо томатну підливу до макаронів близько 20-30 хвилин, до загусання і однорідності. Якщо томати не дуже водянисті, додайте в сковороду води або бульйону.
Відварюємо макарони в підсоленій воді і змішуємо з готовим соусом. Подаємо страву зі свіжим базиліком і тертої «Моцарелою».