Томатні соуси вже давно і впевнено зайняли лідируючі позиції на наших столах. Часто ці соуси служать доповненням до пасти, піци, в них тушкують тефтелі і інші м'ясні страви, використовують в солоній випічці, для заправки супів, словом, - універсальна річ. Як зробити домашній соус з помідорів ми розберемося разом у цій статті.
Соус зі свіжих помідорів для спагетті
Інгредієнти: оливкова олія; часник - 4 зубчики; базилік - 1 пучок; томати - 12 кг; сіль, перець. Приготування У сковороду наливаємо 4-5 столових ложок оливкової олії і обсмажуємо на ньому подрібнений часник до тих пір, поки останній не почне змінювати колір. Додаємо в сковороду свіжий базилік і томати. Перед внесенням томатів, плоди необхідно надрізати хрест-навхрест і обшпарити, зняти шкірку. Томати тиснемо за допомогою дерев'яної ложки прямо в сковороді. Солимо і перчимо наш майбутній соус. Як тільки маса в сковороді почне активно вирувати, проціджуємо через сито в окрему миску, перетираючи томати за допомогою все тієї ж дерев'яної ложки. Повертаємо однорідний соус назад в сковороду і выпариваем до загустіння 5-7 хвилин.
Готовий соус до макаронів з помідорів можна вживати відразу, а можна заморозити і розігрівати по потребі.
Соус для піци з помідор
Інгредієнти: томати у власному соку - 1 банка (700-800 г); тертий «Пармезан» - 1/2 ст.; подрібнений часник - 1 1/2 ст. ложки; мед - 1 ст. ложка; цибуля - 2 шт.; сушений орегано - 1 ч. ложка; сушений майоран - 1 ч. ложка; сушений базилік - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Подрібнюємо цибулю і обсмажуємо на оливковій олії до золотистого кольору, в кінці смаження додаємо часник і даємо йому пустити аромат. Як тільки аромат часнику пошириться по кухні, настає час додавати томати, їх слід попередньо очистити від шкірки і розім'яти прямо в сковороді за допомогою дерев'яної ложки. Як тільки соус стане більш менш однорідним, настає час приправити його: додаємо сіль, перець, трави і
трохи меду.
Тушкуємо соус для піци з помідор і часнику до загустіння на середньому вогні. Якщо ви хочете отримати однорідний продукт у підсумку, то протріть томати через сито, а потім повторно випаруйте надлишки вологи. Гарячий соус посипаємо тертим «Пармезаном», ретельно все перемішуємо і подаємо з пастою або на піці.
Соус з помідорів за цим рецептом можна заготовити на зиму, просто розлийте томатний соус по попередньо простерилизованным банкам, накрийте кришкою, потримайте на бані 10-15 хвилин і закатайте.