Справжні любителі шашлику знають, що м'ясо потрібно обов'язково подавати тільки зі спеціальним соусом: в міру гостреньким і соковитим. На пікніках смажене м'ясо найчастіше їдять з майонезом або кетчупом . Але якщо ви витратите трохи свого часу і приготуєте домашній соус, то забезпечите собі розкішну трапезу.
Томатний соус для шашлику
Інгредієнти: томатна паста - 1 л; вода - 1 ст.; цибулина - 1 шт.; часник - 4 зубчики; зелень кропу - 50 г; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 1 ст. ложка; чорний мелений перець - щіпка. Приготування Давайте розберемося, як приготувати соус до шашлику. Отже, томатну пасту кладемо в каструлю, заливаємо теплою водою, гарненько розмішуємо і ставимо на слабенький вогонь. Доводимо суміш до кипіння, після чого висипаємо цукровий пісок, сіль, подрібнену зелень, дрібно нашатковану цибулю і мелений перчик. Даємо соусу прокипіти приблизно хвилин 5 а потім знімаємо каструлю з вогню. У трохи остигнула масу кладемо роздавлені зубчики часничку і залишаємо до повного охолодження. Ось і все, дивовижний соус для шашлику з свинини і яловичини готовий!
Рецепт сметанного соусу до шашлику
Інгредієнти: сметана - 300 мл; вершкове масло - 2 ст. ложки; м'ясний бульйон - 05 ст.; борошно - 1 ст. ложка; зелень кропу - за бажанням; спеції - за смаком. Приготування На сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла, а потім обсмажуємо до золотистого кольору борошно. Потім обережно виливаємо розігрітий м'ясний бульйон і уварюємо масу, щоб вона трохи загусла. Далі додаємо сметану і готуємо соус ще протягом 3 хвилин, додавши подрібнену свіжу зелень, сіль і перець.
Рецепт білого соусу для шашлику
Інгредієнти: біле сухе вино - 120 мл; вершкове масло - 4 ст. ложки; майонез - 250 мл; цибулина - 1 шт.; часник - 3 зубчики; лимонний сік - 2 ст. ложки; гірчиця - 1 ст. ложка; цукор - 1 ст. ложка; сіль - щіпка. Приготування Цибулю і часник чистимо від луски і дуже дрібненько ріжемо, або подрібнюємо їх у блендері. Потім викладаємо масу на сковороду з розтопленим вершковим маслом і злегка обсмажуємо. Далі в цибульну суміш вливаємо біле сухе вино, перемішуємо і уварюємо соус на слабенькому вогні до тих пір, поки рідина не зменшиться в обсязі рівно в 2 рази. Тільки тоді викладаємо майонез, додаємо лимонний сік, цукор, гірчицю і солимо за смаком. Подаємо готовий білий соус охолодженим до м'яса або курки.