В магазинах представлений величезний вибір готових соусів і різноманітних кетчупів. Але ми розповімо вам, як самостійно приготувати томатний соус. Причому, зробити його можна в будь-який час року, адже для приготування підходять як свіжі томати, так і томатна паста чи сік.
Рецепт томатного соусу для піци
Інгредієнти: помідори - 600 г; олія оливкова - 30 г; часник - 2 зубчики; цукор - 1 ч. ложка; сушений базилік, орегано - по 05 ч. ложки; морська сіль - 05 ч. ложки. Приготування Помідори обдаємо окропом, знімаємо з них шкірку, видаляємо плодоніжки і за допомогою блендера перетворюємо на пюре. Якщо хочете, щоб соус вийшов без насіння, тоді пюре додатково можна протерти через сито. Виливаємо томатну масу в каструлю, прогріваємо її на невеликому вогні, помішуючи. Додаємо оливкову олію, цукор, сіль, перемішуємо і проварюємо хвилин 15. Хвилин за 5 до закінчення процесу додаємо в соус часник, пропущений через прес і приправи. Даємо соусу охолонути і після цього його можна використовувати для приготування піци.
Рецепт соусу з томатної пасти
Інгредієнти: томатна паста - 4 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; вода - 1 склянка; кориця, мелена гвоздика - по 025 ч. ложки; чорний мелений перець - 05 ч. ложки; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Воду кип'ятимо і розчиняємо у ній томатну пасту. Тут же додаємо цукор, сіль, спеції і добре перемішуємо. Все, соус практично готовий, Як тільки він охолоне, можна використовувати його в різних стравах.
Рецепт гострого томатного соусу
Інгредієнти: помідори - 05 кг; вода - 120 мл; кінза - 20 г; червоний пекучий перець - 1 шт.; коріандр - 1 ч. ложка; часник - 4-5 зубчиків; сіль - за смаком. Приготування Помідори ріжемо на 4 частини, вкладаємо їх в каструлю, заливаємо водою, накриваємо каструлю кришкою, доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і варимо помідори до кашоподібного стану, на це піде хвилин 15. Знімаємо отриману масу з вогню, охолоджуємо, протираємо через друшляк або сито. Часник розтираємо з коріандром і сіллю. Додаємо отриману суміш в томатну, туди ж кладемо подрібнену кінзу і дрібно-дрібно нашатковану перець, солимо соус з помідорів за смаком.
Рецепт томатного соусу на зиму
Інгредієнти: помідори - 2 кг; цибуля - 1 шт.; часник - 3 зубчики; запашний перець (горошком) - 20 шт.; чорний перець (горошком) - 15 шт.; гвоздика - 15 шт.; мелена кориця, суха мелена гірчиця - за смаком; цукор - 05 склянки; яблучний оцет - 1 ст. ложка; сіль - 1 ст. ложка. Приготування Вимиті помідори нарізаємо часточками, пропускаємо їх через м'ясорубку. Отримане томатне пюре проварюємо 5 хвилин, а після цього протираємо через сито. Дрібно ріжемо цибулю і додаємо його до пюре. Перемішуємо масу і уварюємо її до половинного об'єму. Часник пропускаємо через прес, викладаємо його у уварену томатну масу, висипаємо туди ж сіль, цукор, спеції і оцет.
Варимо соус на повільному вогні ще хвилин 10 потім проціджуємо через друшляк або сито, щоб відокремити прянощі, і доводимо до кипіння знову. Розливаємо готовий соус по стерильним банкам, накриваємо кришками і стерилізуємо близько 40 хвилин, після чого закатуємо.
Рецепт томатного соусу для шашлику
Інгредієнти: томатний сік з м'якоттю - 1 л; кріп, кінза, петрущка, зелена цибуля - по 4 гілочки; часник - 3 зубчики; базилік фіолетовий - 2 гілочки; свіжомелені насіння коріандру і зіра - 1 ч. ложка; гострий червоний перець - за смаком; цукор, сіль - за смаком. Приготування У томатний сік додаємо сіль і перемішуємо. Дрібно кришимо зелень, часник подрібнюємо. Змішуємо сік з часником, зеленню і спеціями, туди ж додаємо гострий перець за смаком, цукор. Все добре перемішуємо і даємо настоятися хвилин 15.
Рецепт томатно-часникового соусу
Інгредієнти: томатна паста - 2 ст. ложки; помідор (великий) - 1 шт.; яловичий бульйон - 2 ополоника; рослинне масло - 1 ст. ложка; часник - 5-6 зубчиків; сіль, чорний мелений перець, зелень - за смаком. Приготування Помідор обдаємо окропом і знімаємо з нього шкірку, м'якоть перетворюємо на пюре за допомогою блендера. 4 зубчики часнику пропускаємо через прес і обсмажуємо її на рослинній олії протягом 1 хвилини, потім викладаємо томатну пасту, пюре, перемішуємо і тушкуємо ще 2 хвилини. З'єднуємо отриману суміш з киплячим бульйоном, додаємо подрібнений часник, сіль, перець за смаком. Також за смаком додаємо подрібнену зелень кінзи і петрушки.