Білі соуси є однією з різновидів класичних соусів, які використовуються в приготуванні величезного розмаїття страв. Сам по собі білий соус готується на основі молока або вершків, часто доповнюється сиром і вершковим маслом, а в якості згущувача використовується борошно або крохмаль.
Тому, як приготувати білий соус ми навчимося разом завдяки рецептами з цієї статті.
Білий соус грибний
Інгредієнти: білі гриби - 250 г; часник - 2 зубчики; вершкове масло - 1 1/2 ст. ложки; борошно - 1 1/2 ст. ложки; молоко - 1 1/2 ст.; сіль - 1/2 ч. ложки; перець - 1/4 ч. ложки. Приготування Ставимо сотейник на вогонь і вливаємо в нього трохи рослинного масла. Гриби нарізаємо будь-яким зручним способом і обсмажуємо в сотейнику до тих пір, поки вони не пустять сік. Часник пропускаємо через прес, або дрібно нарізаємо. Відправляємо його до грибів і гарненько перемішуємо. Гриби з часником перекладаємо в тарілку і відставляємо в сторону.
Промиваємо сотейник і знову повертаємо його на вогонь. Тепер на середньому вогні необхідно розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому муку до золотистого кольору. Як тільки борошно стане золотистою, можна залити її молоком і ретельно розмішати так, щоб в нашому майбутньому соусі не залишилося грудок. Варимо соус до загустіння і приправляємо за смаком. Змішуємо вміст сотейника з заздалегідь обсмаженими грибами і подаємо. Підлива з білих грибів чудово підійде для спагетті, або соковитого стейку.
Білий соус для спагетті
Інгредієнти: вершкове масло - 100 г; ріпчаста цибуля - 1/2 шт.; креветки - 400 г; борошно - 1/4 ст.; курячий бульйон - 1 ст.; вершки - 1 ст.; тертий «Пармезан» - 1/2 ст.; часник сушений - 1/4 ч. ложки; щіпка мускатного горіха. Приготування У сковороді розтоплюємо половину вершкового масла й обсмажуємо на ньому дрібно нарізану цибулю до м'якості. Як тільки цибуля пом'якшиться, закладаємо до нього попередньо очищені креветки і доводимо їх до готовності.
Половину олії в сотейнику розтоплюємо і обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору. До обсмаженої борошні вливаємо суміш курячого бульйону і вершків, додаємо трохи солі і перцю, сушеного часнику і мускатного горіха. Як тільки соус загусне, змішуємо його з креветками і цибулею, а потім додаємо до відвареної пасті.
Французький білий соус з білого вина
Інгредієнти: біле вино - 300 мл; вершки - 250 мл; борошно - 2 ст. ложки; цибуля шалот - 2 шт.; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; вершкове масло - 25 г; свіжий чебрець - 1 гілочка; лимонний сік - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування У сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому нарізану цибулю шалот до золотистого кольору. Як тільки цибуля змінить колір, заливаємо його вином і кип'ятимо вміст сковороди близько 10 хвилин. Додаємо на сковороду вершки і гірчицю, перемішуємо і варимо соус до загусання. Прискорити процес допоможе столова ложка борошна. Густий соус приправляємо сіллю, перцем, лимонним соком і перелити в соусник.
Білий соус до курки
Білі соуси можуть готуватися не тільки на основі ру (суміші борошна і масла), але і з простого грецького йогурту. Швидкий, простий і неймовірно смачний рецепт.
Інгредієнти: йогурт - 1 ст.; часник - 1/2 зубчики; тертий імбир - 1/3 ч. ложка; сіль, перець; куркума - 1 /3 ч. ложка. Приготування Часник пропускаємо через прес і буквально пару секунд обсмажуємо на сковороді разом з тертим імбиром і куркумою. Ароматну заготівлю змішуємо з домашнім йогуртом , солимо і перчимо за смаком. Подаємо до курки, або з простими коржами.