Гриби прекрасні самі по собі, так і в якості інгредієнта для соусів. Різноманітність соусів з грибами в складі просто невимовно, та й, по суті, гриби, як нейтральний і улюблений багатьма продукт, може прикрасити собою практично будь-який рецепт. Сьогодні ми постараємося зібрати найбільш смачні рецепти грибних соусів в одній статті.
Грибний соус зі сметаною
Ідеальний соус грибний до м'яса існує! Це сметанно-грибний соус, рецепт представлений нижче. Після дегустації цього соусу ви більше не зможете їсти стейк без приємного грибного доповнення.
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ч. ложка; печериці - 150 г; вершки - 150 мл; перець і сіль за смаком; часник - 2 зубчики. Приготування Вершкове масло підігріваємо в сковороді і обсмажуємо на ньому нарізані пластинками гриби. Гриби будуть готові, як тільки стануть золотистими. Додаємо вершки, сіль і перець, доводимо до кипіння і варимо 5-8 хвилин, безперервно помішуючи. Як тільки кількість соусу в сковороді убавиться на половину, додаємо в сковороду пропущений через прес часник і відразу ж знімаємо соус з вогню. Вершково-грибний соус з печериць подаємо з хорошим стейком.
Грибний соус з сушених грибів
Давній польський рецепт соусу на основі сушених боровиків має сильний смак і чудово підходить як для м'ясних, так і для овочевих страв.
Інгредієнти: сушені боровики - 1 ст.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; борошно - 1 ст. ложка; сіль, білий перець - за смаком. Приготування Сушені гриби промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо 3 склянками мінеральної, або фільтрованої води.
Велику цибулину чистимо і розрізаємо на четвертинки і відправляємо в сковороду до грибів. Як тільки гриби дійдуть до повної готовності, перекладаємо їх у тарілку, щоб охололи, а потім подрібнюємо вручну, або за допомогою блендера. Повертаємо гриби назад в каструлю з бульйоном. Цибулини дістаємо.
На сковороді розтоплюємо масло й обсмажуємо на ньому борошно. Додаємо борошняну піджарку в грибний бульйон і перемішуємо. Варимо соус на мінімальному вогні до загусання, а потім приправляємо сіллю і перцем за смаком. Готовий соус має насичений темний колір і прекрасний аромат.
Грибний соус для спагетті
Справжній італійський соус поєднує в собі не тільки чудовий смак, але і простоту в приготуванні. Не стане винятком і такий рецепт, який сміливо можна вважати традиційним.
Інгредієнти: оливкова олія - 2 ст. ложки; петрушка (подрібнена) - 1 1/2 ст.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; селера - 3 стебла; часник - 2-3 зубчики; гриби - 250 г; томати у власному соку - 800 г; томатне пюре - 800 г; сушений базилік - 1 ч. ложка; сушений орегано - 1 ч. ложка; сіль, перець; сухе червоне вино - 120 мл Приготування Перед тим, як приготувати грибний соус, необхідно підготувати всі наявні інгредієнти: ріпчасту цибулю і селеру подрібнити, гриби нарізати пластинами, часник пропустити через прес.
У сковороду наливаємо оливкову олію і смажимо на ньому селеру і цибулю до м'якості. Кладемо до цибулі гриби і петрушку, перемішуємо, присмачую суміш часником, травами і спеціями.
Тепер настала черга томатів, їх можна злегка розім'яти за допомогою ложки і змішати з томатним пюре, після чого додати суміш до грибів на сковороді. Тепер залишається влити вино і протушкувати соус на маленькому вогні близько 40-45 хвилин, після чого грибний соус до макаронів перевіряємо на спеції і доповнюємо за смаком.
Такий вегетаріанський рецепт м'ясоїди можуть доповнити курячим, або м'ясним фаршем, попередньо обсмаживши його разом з цибулею і селерою, або протушкувати в ньому фрикадельки .