Для сімейного обіду або вечері, до відвареної картоплі , гречки, рису або макаронів добре приготувати смачну м'ясну підливу з свинини. Взагалі, така підлива підійде до будь-якого гарніру, адже суху кашу або картоплю є несмачно і нецікаво. А з підливою страва вийде ситним, поживне, легко засвоюваним і вельми вигідним. Для людей з невисокими доходами (і не тільки для них) такі рецепти - традиційне і дуже непогане рішення.
Розповімо, як можна приготувати підливу з свинини. Зрозуміло, м'ясо для приготування підливи не повинно бути занадто пісним.
Рецепт підливи з свинини
Інгредієнти: свинина - близько 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт. (зовсім не обов'язкова); перець солодкий червоний - 1 шт (за бажанням); пшеничне борошно - 2 ст. ложки; томат-паста - 1 ст. ложка; масло вершкове натуральне топлене або рослинне; сухі спеції за вашим смаком; зелень різна свіжа; часник - 2 зубчики; сіль. Приготування М'ясо наріжемо, чим дрібніше, тим краще. Очистимо й дрібно наріжемо лук і солодкий перець. Очищену моркву натремо на тертці (середньої або великої). Спассеруем цибулю на сковороді на олії (олії повинно бути не занадто мало). Додамо моркву і м'ясо. Тушкуємо, перемішуючи, до зміни кольору м'яса, потім додаємо близько 150 мл води і тримаємо на плиті до готовності м'яса. На окремій сухій сковороді пасеруємо борошно. Додаємо томат-пасту і сухі спеції. Трохи додаємо сіль, додаємо трохи води, все прогріваємо протягом 3-4-х хвилин. Додаємо цю суміш в сковороду до тушкованого м'яса і перемішуємо. Приправляємо подрібненим часником і зеленню безпосередньо перед подачею. Підливу можна подати з гарніром або окремо, але обов'язково теплою.
Не всі люблять підливи з томатом. Не всім можна їсти гостре і кисле. Якщо так, то можна приготувати підливу з свинини зі сметаною. Така підлива має нейтральний смак, більш ніжну текстуру і консистенцію. У цьому варіанті можна використовувати і більш пісне м'ясо, а ось морква точно не потрібна.
Підлива з свинини зі сметаною
Інгредієнти: свинина - близько 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; борошно пшеничне - 2 ст. ложки (необов'язковий компонент); сметана (жирність вирішуйте самі) - близько 170-200 мл; масло рослинне або вершкове натуральне топлене; сухі мелені спеції (перець чорний, запашний, гвоздичка, мускатний горіх); лавровий лист - 3 шт.; зелень різна свіжа; часник - 1-2 зубчики; сіль. Приготування М'ясо нарізаємо дрібним короткою соломкою, цибулю - як можна дрібніше. Пасеруємо цибулю на сковороді на олії до легкої прозорості. Додаємо м'ясо, перемішуємо і тушкуємо до зміни кольору, після чого вливаємо близько 100-170 мл води. Якщо вирішили готувати підливу з борошном (а так, звичайно ж, вийде ситніше), то спасеруйте її на окремій сковороді до легкої рум'яності, а потім додайте до м'яса і ретельно перемішайте. Далі приправляємо спеціями і трохи додаємо сіль. Сметану додаємо, коли м'ясо вже готове, перемішуємо і трохи прогріваємо на самому малому вогні, але не доводимо до кипіння. Трохи охолоджуємо і приправляємо продавлений часником. Рубану зелень додаємо безпосередньо перед подачею.
Підлива з свинини в мультиварці
Інгредієнти - як в першому або другому варіантах (див. вище).
Приготування Розігріваємо в чашу мультиварки масло на програмі смаження або випічки. Закладаємо (або наливаємо) масло. Пасеруємо дрібно нарізану цибулю. Додаємо дрібно нарізане м'ясо і перемішуємо. Потім додаємо інші інгредієнти (в тому числі, воду і вже пасероване окремо борошно) крім часнику і зелені. Ретельно перемішуємо. Вибираємо програму «Гасіння» і встановлюємо час - 40-50 хвилин. Коли готове - приправляємо часником і зеленню.