Вернуться назад Распечатать

Соєвий соус - рецепт

Соєвий соус - рецепт
Культура приготування соєвого соусу налічує більше 2-х тисяч років. Сам же процес його отримання шляхом бродіння соєвих бобів, змішаних з пшеницею, рисом або ячменем, займає не один місяць. Не будемо навіть і намагатися відтворити його у себе вдома. А ось приготувати на його основі інші соуси - це нам цілком по силам. Що ми сьогодні й займемося!

Рецепт приготування домашнього соєвого соусу


Інгредієнти:

  • зерна сої - 1/4 ст.;

  • борошно - 1 ст. ложка;

  • бульйон - 1 ст.;

  • масло вершкове - 1 ст. ложка;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Варимо зерна сої до м'якості, відкидаємо на друшляк і даємо стекти. Подрібнюємо блендером в пюре, додаємо борошно і ретельно все перемішуємо. Вливаємо розтоплене вершкове масло, солимо. Знову вимішуємо і перекладаємо отриману масу в сотейник. Додаємо бульйон (можна брати будь - м'ясний , овочевий , рибний), і варимо, помішуючи, на повільному вогні близько 5 хвилин. Після даємо повністю охолонути. Домашній соєвий соус готовий!

    Рецепт соєво-медового соусу


    Інгредієнти:

  • соус соєвий - 100 мл;

  • мед - 2 ст. ложки;

  • часник - 4 зубки;

  • перець чорний мелений - за смаком.


  • Приготування
    Мед розігріваємо до рідкого стану на водяній бані і змішати з соєвим соусом. Повинна вийти однорідна маса. Видавлюємо через прес в соус часник, додаємо чорний перець. Ще раз ретельно перемішуємо. Такий соус ідеально підходить для запікання м'яса або птиці.

    Вершково-соєвий соус


    Інгредієнти:

  • соус соєвий - 2 ст. ложки;

  • вершки - 150 мл;

  • олія оливкова - 1 ст. ложка;

  • цибуля - 1 шт.;

  • часник - 4 зубки;

  • сіль морська, перець чорний мелений - за смаком.


  • Приготування
    Дрібно накрошенные цибулю і часник обсмажуємо на оливковій олії до прозорості. Тонкою цівкою вливаємо вершки, додаємо соєвий соус і перець. При необхідності досолює. Тушкуємо 3-4 хвилини на повільному вогні до готовності. Такий вершково-соєвий соус чудово поєднується з рибою та морепродуктами.

    Рецепт солодкого соєвого соусу


    Інгредієнти:

  • соус соєвий - 1 ст.;

  • херес - 1/2 ст.;

  • цукор - 2/3 ст.;

  • цибуля-порей - 1/2 шт.;

  • корінь імбиру - 2 см;

  • кориця мелена - 1/2 ст. ложки;

  • аніс - 2 шт.;


  • цедра апельсина - 1 ст. ложка.
  • Соєвий соус - рецепт


    Приготування
    Натертий на дрібній тертці корінь імбиру і цедру апельсина завантажуємо в сотейник. Додаємо подрібнену цибулю, вино, соєвий соус, цукор і спеції. Перемішуємо і ставимо на плиту. Варимо на повільному вогні близько години, поки приблизно третина не випарується. Готовий соус проціджують і переливаємо в чисту суху баночку. Зберігатися в холодильнику він не більше місяця. Приготований за цим рецептом солодкий соєвий соус подаємо для суші та ролів з авокадо або використовуємо як складову для кисло-солодкого китайського соусу.