Культура приготування соєвого соусу налічує більше 2-х тисяч років. Сам же процес його отримання шляхом бродіння соєвих бобів, змішаних з пшеницею, рисом або ячменем, займає не один місяць. Не будемо навіть і намагатися відтворити його у себе вдома. А ось приготувати на його основі інші соуси - це нам цілком по силам. Що ми сьогодні й займемося!
Рецепт приготування домашнього соєвого соусу
Інгредієнти: зерна сої - 1/4 ст.; борошно - 1 ст. ложка; бульйон - 1 ст.; масло вершкове - 1 ст. ложка; сіль - за смаком. Приготування Варимо зерна сої до м'якості, відкидаємо на друшляк і даємо стекти. Подрібнюємо блендером в пюре, додаємо борошно і ретельно все перемішуємо. Вливаємо розтоплене вершкове масло, солимо. Знову вимішуємо і перекладаємо отриману масу в сотейник. Додаємо бульйон (можна брати будь - м'ясний , овочевий , рибний), і варимо, помішуючи, на повільному вогні близько 5 хвилин. Після даємо повністю охолонути. Домашній соєвий соус готовий!
Рецепт соєво-медового соусу
Інгредієнти: соус соєвий - 100 мл; мед - 2 ст. ложки; часник - 4 зубки; перець чорний мелений - за смаком. Приготування Мед розігріваємо до рідкого стану на водяній бані і змішати з соєвим соусом. Повинна вийти однорідна маса. Видавлюємо через прес в соус часник, додаємо чорний перець. Ще раз ретельно перемішуємо. Такий соус ідеально підходить для запікання м'яса або птиці.
Вершково-соєвий соус
Інгредієнти: соус соєвий - 2 ст. ложки; вершки - 150 мл; олія оливкова - 1 ст. ложка; цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубки; сіль морська, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Дрібно накрошенные цибулю і часник обсмажуємо на оливковій олії до прозорості. Тонкою цівкою вливаємо вершки, додаємо соєвий соус і перець. При необхідності досолює. Тушкуємо 3-4 хвилини на повільному вогні до готовності. Такий вершково-соєвий соус чудово поєднується з рибою та морепродуктами.
Рецепт солодкого соєвого соусу
Інгредієнти: соус соєвий - 1 ст.; херес - 1/2 ст.; цукор - 2/3 ст.; цибуля-порей - 1/2 шт.; корінь імбиру - 2 см; кориця мелена - 1/2 ст. ложки; аніс - 2 шт.; цедра апельсина - 1 ст. ложка. Приготування Натертий на дрібній тертці корінь імбиру і цедру апельсина завантажуємо в сотейник. Додаємо подрібнену цибулю, вино, соєвий соус, цукор і спеції. Перемішуємо і ставимо на плиту. Варимо на повільному вогні близько години, поки приблизно третина не випарується. Готовий соус проціджують і переливаємо в чисту суху баночку. Зберігатися в холодильнику він не більше місяця. Приготований за цим рецептом солодкий соєвий соус подаємо для суші та ролів з авокадо або використовуємо як складову для кисло-солодкого китайського соусу.