Ми вже звикли, що з рибою і м'ясом прекрасно гармонують тільки гострі і вершкові соуси а ось фруктовий солодкий соус мало кому вселяє довіри. Однак, досить просто переконатися у зворотному на власному досвіді. Пропонуємо вашій увазі, наприклад, соус з апельсинів. Він чудово підходить до риби, м'яса, салатів і морепродуктів. Давайте розглянемо декілька цікавих рецептів приготування апельсинового соусу.
Апельсиновий соус до м'яса
Інгредієнти: вода - 500 мл; апельсини - 1 шт.; крохмаль - 2 ст. ложки; цукор - за смаком; сік лимона - за смаком. Приготування Зараз розберемося, як приготувати апельсиновий соус. Отже, апельсин добре промиваємо, обдаємо окропом і очистити від шкірки. Цедру натираємо на дрібну тертку, заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо 10 хвилин на невеликому вогні. Потім рідину проціджують через марлю, а крохмаль розчиняємо в склянці відвару і гарненько перемішуємо. Тепер у апельсинову суміш додаємо лимонний сік, висипаємо цукор і доводимо все до кипіння.
Після цього акуратно вливаємо розчин з крохмалем і варимо до загустіння, постійно перемішуючи. Готовий соус знімаємо з вогню і охолоджуємо. З м'якоті апельсина вичавлюємо сік, проціджуємо його і додаємо в каструлю. Все добре перемішуємо і переливаємо в соусницю. Ось і все, апельсиновий соус до м'яса готовий!
Апельсиновий соус до риби
Інгредієнти: апельсин - 3 шт.; цибулина - 1 шт.; масло вершкове - 200 г; рідкий мед - 1 ч. ложка; сухе біле вино - 150 мл; білий перець, сіль - за смаком. Приготування Отже, спочатку знімаємо цедру з одного апельсина і натираємо її на тертці. Далі з допомогою соковижималки вичавлюємо з апельсинів сік. Цибулю чистимо, дрібненько ріжемо і змішуємо з соком, додаємо цедру, мед і виливаємо сухе вино. Дану суміш ставимо на слабенький вогонь, але до кипіння не доводимо. Побачивши, що соус добре підігріли, потихеньку кладемо в нього невеликими брусочками масло і перемішуємо. Коли маса стане однорідною, додаємо сіль і перець, знімаємо з вогню і ретельно проціджуємо. Ось і все, медово-апельсиновий соус до риби і морепродуктів, готовий!
Апельсиновий соус до млинців
Інгредієнти: вершкове масло - 120 г; цукрова пудра - 60 г; апельсинова цедра - за смаком; апельсиновий сік - 120 мл; апельсинова есенція - за бажанням. Приготування В каструльку з товстим дном кладемо вершкове масло, цукрову пудру, цедру апельсина і есенцію апельсинову. Ставимо посуд на вогонь і нагріваємо приблизно 5 хвилин. Потім вливаємо апельсиновий сік і продовжуємо нагрівати ще 5 хвилин, помішуючи час від часу. Тепер даємо соусу охолонути до кімнатної температури, а потім перекладаємо в баночку і зберігати в холодильнику. Безпосередньо перед використанням, просто розігріваємо соус в мікрохвильовій печі і змащуємо їм кожен млинець кулінарної пензлем.
Апельсиново-гірчичний соус до салатів
Інгредієнти: олія оливкова - 3 ст. ложки; апельсиновий сік - 05 л; лимонний сік - 1 ст. ложка; білий кунжут - 1 ст. ложка; діжонська гірчиця - 2 ч. ложка; спеції - за смаком. Приготування Отже, кунжут підсмажуємо на сухій сковороді до придбання золотистого відтінку, а потім поміщаємо його в кавомолку і злегка перемелюємо. Далі пересипаємо насіння в миску, додаємо оливкова масло і добре перемішуємо. Туди ж кладемо гірчицю і знову перемішуємо до однорідного стану. Тепер акуратно вливаємо апельсиновий сік, додаємо трохи лимонного соку, перчимо, солимо за смаком і подаємо готовий соус до різних салатів як оригінальної і пікантною заправки.