Всі соуси необхідні для того, щоб повністю розкрити смак страви і надати йому неповторні відтінки. Адже, погодьтеся, що одне і те ж блюдо, але подана з різними соусами, «звучить» абсолютно по-різному. Який же приготувати соус? Кислий - різкий, солодкий - досить нудотний, тим більше до м'яса його не подаси. Але можна поєднати ці смаки і тоді у вас вийде абсолютно новий, грає і пікантний кисло-солодкий соус. В ньому об'єднані і оригінальна гірчинка, і незвичайна кислинка, і м'яка, солодка нотка. Давайте розглянемо з вами деякі рецепти.
Рецепт китайського кисло-солодкого соусу
Інгредієнти: оцет - 375 мл; цукор - 150 г; кетчуп - 125 мл; соєвий соус - 1 ст. ложка; спеції - за смаком. Приготування Зараз розповімо, як приготувати кисло солодкий соус. В окремий посуд насипаємо цукор, вливаємо оцет і на слабенькому вогні доводимо суміш до кипіння. Потім до отриманої суміші додаємо соєвий соус , кетчуп і будь-які спеції за смаком. Варимо на невеликому вогні протягом декількох хвилин. А щоб соус вийшов трохи густіше - насипаємо в нього трохи борошна.
Рецепт кисло-солодкого соусу
Інгредієнти: часник - 2 зубчики; цибулина - 2 шт.; корінь імбиру; рослинна олія; соєвий соус - 2 ст. ложки; оцет - 1 ст. ложка; коричневий цукор - 2 ст. ложки; фруктовий сік - 125 мл; вода - 2 ст. ложки; крохмаль - 1 ст. ложка. Приготування Очищений часник подрібнюємо разом з цибулькою і імбиром, а потім обсмажуємо на сковороді, промазаної маслом, протягом 3 хвилин, помішуючи час від часу. В окремій каструльці з'єднуємо соєвий соус, оцет, коричневий цукор, додаємо кетчуп і будь-який фруктовий сік. Після цього доводимо суміш до кипіння, підсипаємо трохи крохмалю і вливаємо води. Продовжуємо заважати до тих пір, поки готовий соус не вийде потрібної консистенції.
Простий рецепт кисло-солодкого соусу для м'яса
Інгредієнти: солоний огірок - 1 шт.; рослинне масло - 1 ст. ложка; картопляний крохмаль - 2 ч. ложки; оцет - -05 ч. ложки; коньяк - 2 ч. ложки; томатна паста - 1 ч. ложка; цукор - 15 ч. ложки; імбир - за смаком. Приготування Солоні огірки нарізаємо дрібними кубиками і висипаємо на розпечену сковороду. Тушкуємо їх протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Цим часом в окремій каструльці змішуємо крохмаль, цукровий пісок, вливаємо коньяк, оцет і кладемо томатну пасту. Всі злегка збиваємо віночком до отримання однорідної консистенції. В отриману суміш доливаємо трохи води, і продовжуємо заважати. Отриманою масою заливаємо огірки і продовжуємо тушкувати ще протягом 5 хвилин. Готовий кисло-солодкий соус подаємо до столу в окремій пиалке, в яку можна буде вмочати шматочки м'яса.
Рецепт кисло-солодкого соусу з ананасами для риби
Інгредієнти: консервовані ананаси - 600 г; паста томатна - 15 ст. ложки; цукровий пісок - 2 ч. ложки; морква - 2 шт.; кип'ячена вода -100 мл; болгарський перець - 1 шт. Приготування Отже, ананасовий сік наливаємо у невелику каструлю і ставимо на слабенький вогонь. Потім доливаємо до нього трохи води, кладемо томатну пасту і цукор, все перемішуємо. В результаті у нас виходить червона рідина, солодкувата на смак і має невеликий присмак ананаса. Далі додаємо крохмаль, заважаючи до того моменту, поки соус не загусне. В отриману суміш вливаємо оцет і насипаємо нарізані кубиками овочі і шматочки консервованого ананаса. Отриманий соус кип'ятимо на слабенькому вогні протягом 5 хвилин і знімаємо з плити. Потім його гарненько остуджуємо, охолоджуємо, переливаємо в пиалку і подаємо до будь-якої смаженої риби.