Соус - сполучний елемент будь-якого (так-так, абсолютно будь-якого!) страви. І для вас не буде сюрпризом факт того, що крім кетчупу і майонезу до свежеподжаренным котлеткам можна подати ще масу різноманітних соусів і підлив. Рецептами деяких з них ми поділимося з вами в цій статті. Соуси за запропонованими рецептами ви можете подавати до котлет окремо, або протушкувати блюдо в них. Отже, читаємо, як приготувати соус для котлет.
Сметанний соус з печерицями для котлет
Інгредієнти: гриби - 150 г; сметана - 300 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; кріп - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування Цибулю подрібнюємо і обсмажуємо до золотистого кольору. Гриби нарізаємо пластинами і кладемо на сковороду до цибулі. Смажимо все до випаровування вологи. Готову зажарку можна відразу залити сметаною, а можна попередньо перемолоти в блендері. Готовий сметанний соус приправляємо за смаком і змішуємо з подрібненою зеленню.
Такий соус чудово підійде до курячим і печінковим котлет.
Рецепт молочного соусу для котлет
Інгредієнти: борошно - 2 ст. ложки; вершкове масло - 4 ст. ложки; молоко - 2 ст.; сіль, перець - за смаком; мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; яєчний жовток - 1 шт.; твердий сир - 80 р. Приготування На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому борошно до золотистого кольору. Поступово вливаємо до обсмаженої борошні молоко, безперервно помішуючи соус. Варимо молочний соус до загустіння, після чого приправляємо сіллю, перцем, мускатним горіхом і тертим твердим сиром. Останнім у соус йде жовток, його необхідно швидко змішати з іншими інгредієнтами, щоб перешкоджати згортання.
Готовий молочний соус ідеальний для м'ясних і картопляних котлет .
Азіатський соус до рибних котлет
Інгредієнти: оцет - 1 ст. ложка; соєвий соус - 3 ст. ложки; цукор - 6 ст. ложок; крохмаль - 2 ст. ложки; вода - 1 ст.; гострий соус - 1 ч. ложка. Приготування У мисці ретельно змішуємо крохмаль з теплою водою так, щоб у розчині не залишилося грудочок. У сотейник наливаємо оцет і соєвий соус, додаємо цукор, гострий соус, або перець чилі за смаком, а в кінці виливаємо крохмальний розчин. Варимо соус на маленькому вогні до загусання, безперервно помішуючи.
Подаємо кисло-солодкий соус з паровими, або обсмаженими рибними котлетами, або будь-якими стравами з морепродуктів.
Соус для котлет з макаронами
Інгредієнти: розмарин - 4 гілки; крекери - 12 шт.; діжонська гірчиця - 2 ч. ложки; яловичий фарш - 500 г; сушений орегано - 1 ч. ложка; яйце - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; оливкова олія; базилік - 1 пучок; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; томати у власному соку - 800 г; бальзамічний оцет; паста. Приготування Гілочки розмарину очищаємо від листя і подрібнюємо їх. Крекери розмелюємо в блендері. Змішуємо крекери з фаршем, розмарином, гірчицею і орегано. Додаємо у фарш яйце, солимо і перчимо. Вологими руками формуємо з фаршу котлетки, поливаємо їх маслом і кладемо в холодильник.
Цибулю і часник подрібнюємо і обсмажуємо до золотистого кольору у великій кількості оливкової олії. Додаємо томати у власному соку і розминаємо їх ложкою.
На окремій сковороді смажимо котлетки до рум'яного кольору. Перекладаємо котлети в соус, зменшуємо вогонь і накриваємо кришку.
У підсоленій воді відварюємо пасту. Як тільки паста буде готова, перекладаємо її в сковороду до котлет і соусу, додаємо пару крапель бальзамічного оцту для аромату, і ретельно перемішуємо.
Чудові котлети з ароматним соусом і гарніром готові менш ніж за 30 хвилин. Подавати їх слід, посипати подрібненим базиліком і тертим сиром «Пармезан», окропивши всі краплею оливкової олії.